Туризъм в Пловдив

Град Пловдив притежава изключително богата история и е съхранил добре своето многовековно културно наследство, утвърдявайки се като привлекателна историческа и културна стинация. Създаването и подобряването на нови и нови туристически продукти, с които да се увеличи привлекателността на града като световна дестинация е поставено като основна цел в общинската програма за развитието на туризма.

Положителното въздействие на туризма на втория по големина град върху местното и национално развитие е увеличаване и създаване на нови работни места, нарастване на доходите и инвестициите, създаване на нови възможности за добро развитие на малките и средните фирми, и фирми в сферата на услугите, както и подобряване на цялостната инфраструктура. Туризмът допринася, също така, за развитието на международните икономически и политически връзки със света, както и взаимното културно обогатяване.

От тази гледна точка туризмът на Пловдив е ефективен инструмент за подобряване на икономическата, социалната и екологичната ситуация на България. Туризмът града дава възможности за отваряне на икономиката ни към световния пазар и предлага уникален продукт, който ще съхрани и развие националните ни традиции, бит и идентичност.

Туризмът може да предизвика сериозни диспропорции в местната икономика и заетостта, когато концентрацията на туристическите обекти стане много висока и работната сила се насочва към тях мигрирайки от отрасли като селското стопанство. Но предвид факта, че процента на безработица в Пловдив и региона (както и цялата ни страна) е доста висок, за диспропорции в икономиката е твърде рано да се мисли.

Трудно е да се изведат всички възможни социални и икономически последици от развитието на туризма и неговите алтернативни форми, защото често те са косвени. Негативните последици могат да се избегнат по пътя на комплексното планиране, управление и строг контрол върху използваните територии и ресурси на Пловдив.

Положителното въздействие на туризма върху счетоводните къщи в Пловдив (и фирмите от сектора на услугите) са многото заведения, търговски центрове, малки супермаркети и магазини, които са основните клиенти за счетоводно обслужване.

Публикувано от

krazymir

Занимавма се с интернет маркетинг и опитмизация. Най-често публикувам статии по темите ремонт на покриви, кърти чисти извозва, държавен вестник и законодателство, счетоводство, решаване на софтуерни проблеми и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


9 − = 7

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.