Сладко от ягоди за начинаещи

Тъща ми обичаше да прави сладко. След като приготвеше сладко от ягода или цариградско грозде, или от домати тя оставяше бурканите на видноо място в продължение на дни. Искаше да се възхищаваме на плодовете на труда и. Разбирам я.

Правенето на конфитюр е много удовлетворяващо. Кухнята е изпълнена с плодови аромати. И аз подобно на тъща ми оставям готовите сладка на видно място в продължение на няколко дни. Направил съм портокалов мармалад, конфитюр от краставици (странна рецепта, която открих в Тексас), сладко от боровинки и канела, както и други плодови конфитюри. Сладкото е сгъстено с пектин и макар в магазините на разположение да е както пектин на прах така и течен аз предпочитам течния.

Какво е пектин? Според сайта на Крафт Канада това са естествени влакна (фибри) извличани от стените на растителните клетки. Пектинът се разтваря във вода и домашните готвачи го използват, защото намалява времето за подготовка и дава повече вкус на сладкото. Плодовете богати на пектин са касис, цариградско грозде, боровинки, грозде, къпини, и портокали от Севиля. Плодове с ниско съдържание на пектин са ягоди, праскови, боровинки, череши, малини, круши и някои по-зрели плодове.

Пектина на прах и течния пектин не са взаимозаменяеми, така че внимателно следвайте указанията на рецептите.

Тъща ми също правеше нещо, което наричаше „слънчев конфитюр.“ Тя измиваше няколко ягоди, режеше ги на филийки и в съчетание със захар ги варише няколко минути. След това прехвърляше сместа в тиган, покриваше го със стъклен капак  и го оставяше на открито. Слънцето бавно сгъстяваше сладкото. На по-късен етап сред домашните готвачи стана известна рецептата за „сладко на лампа”.

Сладкото не е толкова твърдо като желето, обсняват интернет сайтовете. Някои плодове съдържат достатъчно естествена пектин, за да се сгъстят достатъчно сами, други се нуждаят от допълнителен пектин. Но пектина не винаги помага. „Има много плодове, които дори да готвите цял ден никога няма да се сгъстят без добавка (пектин).“ Ще получите по-добри резултати, ако смачкате плодовете вместо да ги нарязване. Възможно е образуването на пяна върху сладкото, ако използвате търговски пектин. За да се предотврати това трябва да се добави половин чаена лъжичка масло към рецептата.

Фризер-сладкото е различен процес и Националният център по храните е представил базова рецепта за неговата направа на сайта си. Повечето зрънцевидни плодове правят хубаво сладко. Според някои готварски книги трябва да се използват наистина зрели плодове, но аз съм получавал по-добри резултати с качествени плодове, набрани в своя пик. Искате да се пробвате в направата на домашно сладко? Ето рецептата ми за сладко от ягоди.

Съставки:

  • 5 чаши измити и намачкани ягоди
  • 7 чаши захар
  • 1 кутия пектин на прах
  • 1 чаена лъжичка пресен лимонов сок

Инструкции:

Прегледайте плодовете и изхвърлете загнилите. Смачкайте ягодите с чукало за чесън. Поставете горските плодове, захарта и пектина в голяма кана. Варете 4 минуте като бъркате непрекъснато. Премахнете пяната, която се е образувала. Излейте сладкото в буркани, като оставите известно пространство в горната част. Затворете бурканите и ги оставете да се охладят за поне 12 часа. Проверете дали вакуумът е прибрал бутончето на капачките. Ако капачката пружинира тогава буркана не се е херметизирал правилно и трябва да го доохладите в хладилник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


2 + 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.