Причини за появата на колики при бебетата

За съжаление все още не са напълно изяснени причините за поява на колики, въпреки че има няколко теории за това:

  • Най-популярната версия за причинител на коликите е все още недобре развитият стомашен тракт, който прави болезнени контракции последвани от образуване на газове в червата. Обясненията са, че бебетата не са способни да преработват различните видове храна, която получават или заради погълнатият въздух, когато бебето се храни или плаче.

  • Така класическото определение на колики е: „Дискомфорт, причинен от храносмилателната система, която не е способна да работи на пълният си потенциал“. Това води до болезнено подуване на части от червата, което кара бебетата да плачат силно и продължително, а родителите им да се чувстват изморени и отчаяни.

  • Друго схващане е, че някой бебета имат недоразвита централна нервна система. Много от новородените имат изграден механизъм за блокиране на някой нежелани стимули като шум и светлина, което им позволява да се хранят и спят без да са обезпокоявани от наличието им. След първите седмици тези способности постепенно намаляват и бебетата започват да усещат околната среда като възрастните.

  • Твърде малко или голямо количество храна също могат причинят колики. Ранното започване консумирането на по-твърди храни при все още неразвитите стомахчета на бебетата също са едни от причините за колики. Някой от учените, които се занимават с изследването на бебешки колики твърдят, че това което консумира майката директно се отразява на кърмата и, а кофеина, млечните продукти и ядките изключително много дразнят стомашният тракт на бебетата.

  • За родителите е много болезнено, особено за майките да гледат как бебетата им плачат непрекъснато и интензивно, като започват да се чувстват отчаяни, виновни от своята некомпетентност, изморяват се и започват да стават раздразнителни. Този стрес на родителите се предава върху децата и така коликите се влошават. Затова е важно да се отпуснете и да знаете, че това ще продължи 3-4 месеца и след това състоянието на бебето ще се подобри.

Ако бебето ви плаче по-често от обичайното, без значение дали причините са коликите или проблема е другаде е добре да се консултирате с вашият лекуващ лекар за да се установи евентуалният проблем навреме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


7 − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.