Какво представлява грипът?

Грипът е остро инфекциозно заболяване което се изявява с повишена температура и кашлица, както и с главоболие и болки в мускулите. Разпространението на вируса на грип е сравнително лесно – предава се от човек на човек. Благодарение на това, този вирус циркулира по целия свят и причинява епидемии, а понякога и пандемии, като от него не е застрахован никой независимо от пола и възрастта си.

Вирусите, причинители на сезонни епидемии са от тип А и тип В, като най-изменчиви са грипните вируси тип А. Тези грипни вируси са развили множество механизми за избягване на защитната стена на организма. За да бъдат означени грипните вируси от тип А се посочване вече установените типове N и H. Могат да съществуват множество комбинациите на различните Н и N и именно поради тази причина има много подтипове на грип.

Заразяването от грип е лесно и бързо. Често болните от грип дори не подозират кога са се заразили, тъй като този вирус се предава по въздушно-капков път чрез малки капчици, отделящи се при кихане, кашлица и говор. След инхалирането на тези капчици и в случай, че вирусът не бъде неутрализиран в горните дихателни пътища, той навлиза в клетките и организма на съответния индивид се заразява. Така заразеният с вируса грип организъм започва да отделя вируса още при най-ранни симптоми или 24 часа преди това. Рядко се случва предаването на грип чрез допир.

За да се избегне заразяването с грип от птици или свине, тъй като знаем колко опасни са щамовете му (преди няколко години станахме свидетели на пандемията отнела живота на хиляди) е необходима много добра кулинарна обработка на месото и голяма предпазливост при обработката му още в суров вид. Характерно за заразяването с птичият грип е появата му в следствие консумацията на заразена вода или допир на повърхности, заразени в следствие птичата слюнка, носния секрет и изпражненията. Този вирус причинява инфекция, която засяга най-често дивите птици, но тя може бързо да се разпространи и сред домашните такива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


2 + 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.