Подходящото спално бельо за всеки сезон

    Едва ли има по-добро усещане от това да лежите в прясно оправено легло и да сте обвити в ароматното спално бельо. Прекарваме една трета от живота си, спящи в леглото си. Така че леглото заслужава много внимание – и с малко фина настройка може да стане още по-удобно.

  Изборът на правилния матрак, ефирно одеяло, което ни затопля и подходящата възглавница за вашата собствена позиция за сън е определящ за спокоен сън. Още един фактор също играе важна роля: изборът на подходящо спално бельо. Материалът на чаршафите и завивките често прави всичко различно. Независимо дали се изпотяваме през лятото и замръзваме през зимата, дали завивката се чувства мека, груба или хладна по кожата, дали спалното бельо може да се пере хигиенно чисто – всичко това зависи от избрания от нас материал.

  Какви материали са на разположение, какви са предимствата и недостатъците на различните влакна и кои завивки са най-подходящи за кой сезон, ние ви показваме тук в нашиата статия за спално бельо!

Спално бельо за всеки сезон

  Най-често срещаните материали за спално бельо са памук и микрофибър. Ако не са уточнени допълнително, спалното бельо, изработено от гладки, негруби влакна, е подходящо през цялата година.

Памучни чаршафи

  Като влакно памукът означава естественост и приятно усещане на кожата. Памучното спално бельо е дишащо, износоустойчиво и толкова здраво, че може да се пере при високи температури до 95 градуса. Това е особено важно за спалното бельо, защото често се потим, докато спим.

  Памукът е много абсорбиращ и може да абсорбира до 65 процента от собственото си тегло в течност, която постепенно отново освобождава – идеален материал за спане и за по-добро хигиенично почистване на спалното бельо при следващото пране.

Калъфи от микрофибър

   Аналогът на естествения памук е микрофибър, изкуственото влакно обикновено се състои от полиестер. Той е евтин и се предлага в различни дизайни, от гладко лятно спално бельо до загрубяли чаршафи през зимата. Микрофибърът е по-малко дишащ от памука, но бързо изсъхва. Той предлага голямо предимство за страдащите от алергии: нито полен, нито бактерии могат да се заселят в тъканта.

Копринено спално бельо

  Материалът коприна е специален лукс за спално бельо. Всеки, който някога е носил копринена рокля в горещите дни, знае приятния ефект: коприната се чувства течаща, лека, въздухопропусклива и хладна по кожата. Коприненото спално бельо е най-скъпият вариант и трябва да се пере много внимателно.

Сатен

  По-евтина алтернатива на коприната е сатенът: гладката, леко лъскава и без бръчки тъкан е направена от памук или микрофибър. Той  е особено елегантен и изработен от висококачествен памук, най-евтиният вариант е направен от микрофибър и е по-малко дишащ от сатен от памук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


+ 4 = 12

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.