Какво е желателно и нежелателно за домашния иконостас

Не поставяйте твърде много икони в дома си. Освен това иконите трябва да се спазват. Те не трябва да бъдат прикрепени някъде в ъгъла, където им липсва необходимото уважение, а трябва да са поставени според определените правила и дори да се почистват периодично. Това трябва да е видно, красиво, удобно място на стената или в ъгъла, за предпочитане в основната стая у дома или там, където често се молите, ако не посещавате църковни церемонии. В допълнение, ще си струва да поставите и икони в детската стая, където свещеното изображение ще защити вашето дете.

Ако иконите стоят на рафта, в килера и т.н., тогава те се считат за третирани без уважение и това не е никак добре. Иконите не са създадени, за да събират прах. До иконите е желателно да не се поставят сувенири, фигурки, „светски“ книги. Снимки и часовници също не трябва да са в допълнение към иконите. Също така ще бъде неподходящо да ги поставите до телевизора и до други устройства.

Препоръчително е до иконите за молитва да запалите свещ или лампа, а не да са изложени на пряка слънчева светлина. Техният пламък е символ на почистване на къщата и символ на вярата.

Иконите вече са различни – и по-скъпи, и повече. Има както избродирани, така и украсени прецизно със сребро и камъни.  Всичко това трябва да бъде запазено в храма. Но най-важното е, че е за иконите във вашия дом трябва да се грижите с уважение и почит, тогава светите изображения ще бъдат истински форми и семейни помощници. Иначе няма да ви помагат, а ще са само картини за украса.

Почти всички православни вярващи имат икони у дома – една и по-често няколко. Колкото и икони да имате , трябва да се грижите за тях по правилата, да ги почитате и уважавате, за да получите тяхната подкрепа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


2 − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.