Онлайн пазаруването в България се е увеличило двойно

Все повече българи предпочитат да пазаруват в интернет. Независимо че финансовата криза се зъдълбочава, продажбите са се увеличили двойно  в рамките само на една година! Прогнозите на експертите са , че тенденцията ще се запази и през следващите месеци.

Икономическата депресия  се задълбочава и поради тази причина  българинът става и все по-спестовен. Въпреки масовия интерес на хората към МОЛОВЕТЕ  все по-предпочитани са страниците за пазаруване в интернет. Всеки месец представители на този тип търговия отчитат по 1 000 000 посещения. Купувачите пък са близо 200 000. На какво се дължи това? Всъщност онлайн пазаруването по време на криза процъфтява. От една страна могат да се намерят много по-изгодни стоки като цена, а от друга страна е огромното разнообразие от продукти. Според болшинството  купувачи някои  стоки се намират много по-лесно  в онлайн-магазините и им излиза по-евтино. Удобството е,  че не трябва да обикалят. Все пак не е малко! Времето си е време!

Другото основно предимство е, че   клиентите   намират всичко  на едно  място и след покупка на дадена стока  тя отива директно до тях.

Търговията по интернет се оказва и добра възможност за допълнителни доходи. Много фирми използват различни платформи за електронна търговия като основен или допълнителен канал в подкрепа на техния офлайн бизнес.
Тези, които предпочитат пазаруването онлайн, е възрастовата група между 25 и 30 години. Нежният пол вече е и плътно следван от силния в покупките в мрежата. А най-търсените стоки са дрехите, аксесоарите и техниката.

Така наречените редовни магазини са под всякаква критика.Работното им време никога не се спазва, стоките им не са разнообразни и качествени,а продавачите са изключително нелюбезни, намръщени и вечно недоволни, че и без това рехавата клиентела прекъсва тъй-важните им занимания-игра на табла или пилене и лакиране на нокти… При тези магазини има още един много болезнен въпрос: местата за паркиране. Повечето търговски обекти по централните, а и по второстепенните улици, не разполагат със собствени парко-места.

И така постепенно се стига дотам, че все повече потребители вярват и се доверяват на пазаруването в онлайн-магазините, където не се сблъскват с тези, меко казано, неудобства.В тях човек лесно може да намери това, което търси , и бързо да се ориентира,без да чака опашки и без да се съобразява с работно време. Цените винаги са по-ниски поради близки до ума причини. Всеки клиент трябва да знае, че сериозните онлайн-магазини задължително посочват телефон  и адрес за контакт. Така те предварително печелят доверието на клиента и се отличават от измамниците в бизнеса. Трябва да се признае, че както във всяка сфера, такива не липсват и тук.

По-недоверчивите клиенти винаги могат предварително да уредят оглед на желаната от тях стока в офиса на онлайн-магазина. Така те ще се убедят в качеството и оригиналността и, да се уверят в наличието и. Потребителското доверие се печели изключително трудно,но лесно се губи. Затова онлайн-магазините , вече с традиции в бранша и със „ стаж“ на пазара, насочват немалко ресурс за печелене на това доверие. Онлайн –магазините  сложиха край на влаченето на торби и друг вид обемист и неудобен багаж и това е другото им основно предимство! Почти никой търговски обект в България не прави това. Липсват не само традиции,но и опити за доставка по домовете, както е при по-развитите страни. Поради всички тези комплексни причини онлайн-магазините печелят този пазарен дял и продажбите им се увеличиха двойно само в рамките на една година.

2 мнения за “Онлайн пазаруването в България се е увеличило двойно”

  1. Съгласна съм,че липсва практика за онлайн пазаруване в България, но на много потребители, било то и по малките градове,им е по-удобно и по-изгодно да пазаруват онлайн

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


8 − = 4

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.