Как са възникнали торовете

Още от древни времена нашите прадеди, които първи започнали да обработват земята със земеделски култури, забелязали, че многократното засяване на една и съща култура на определен терен води до изтощаване на почвата и намаляване на добивите. Това е така поради факта, че различните земеделски култури се нуждаят в различна степен от определени минерали и хранителни вещества, които се съдържат в хумуса. Когато няколко години поред една и съща култура бива засявана на един и съши парцел това води до по-бързото изчерпване на определени минерали и хранителни вещества, отколкото те могат да се възстановят по естествен начин.

Още тогава нашите деди разбрали, че имат нужда от нещо което да реши проблемите им. Тъй като те нямали нищо под ръка просто сменяли обработваемото място. Все пак това не решавало кардинално проблема и той стоял на дневен ред, докато хората не разбрали за благотворното влияние, което оказват на почвата животинските екскременти или торовете. Хората установили, че когато торят почвата тя става по-устойчива и плодовита. Векове наред биологичните торове били единствените познати на хората. Човешкият прогрес и най-вече индустриализацията през 19-век изпратиха хората в нова ера. С течение на времето започнахме да откриваме все повече нови вещества, които да облагородяват почвата. Появиха се неорганичните торове, които започнаха да заместват органичните, поради по-високите добиви, които се дават от тях. Все още обаче остава отворен въпросът доколко тези неорганични вещества за безопасни за човешкото здраве. Въпреки, че няма неопровержими доказателства за вредно въздействие върху хората, последните години съпротивата срещу неорганичните торове се засилва и много хора предпочитат да си закупуват само земеделска продукция, която е обработвана с органични вещества. Все пак при непрекъснато нарастващия брой на населението по света и нарастващите нужди от хранителни запаси е почти невъзможно на този етап човечеството да се справи без неорганичните торове.

Техните специални формули стимулират растенията да достигат максимума на своя растеж и благодарение на това добивите нарастват с до 100% нещо нечувано преди това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


+ 1 = 2

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.