Как да изберем хостинг за сайта си

Както  във всяка друга сфера, така и в тази, свързана с Уеб технологиите има терминология и тънкости, които не е задължително всеки да познава. Въпреки това точно Интернет е мястото, където винаги бихме могли да потърсим информация за всяко нещо или термин, които не разбираме.

Какво представлява хостинга и каква е неговата роля за Вашия сайт?

Хостинг е определено за Вашият сайт пространство на твърдия диск на един компютър, който е в постоянна връзка с Интернет.

Това е най-простото и достъпно за всеки човек обяснение на термина хостинг. Сайта Ви бива качен на това пространство и така той бива достъпен непрекъснато за всички потребители на Интернет. Обикновено всяка фирма, която предлага изработка на сайт извършва качването на хостинга, след като уеб сайта стане готов.

Хостингът е вид услуга, която се предлага и както всяка услуга, тя може да бъде с по-добри или по-лоши качества. Именно затова трябва да знаем все пак на кои параметри от тази услуга трябва да обърнем най-много внимание, когато правим избор за сайта си.

Обикновено когато избирате кой да изработи Вашият сайт, Вие определено може да разчитате и на предложение за  от тяхна страна, но когато сте запознат с терминологията и някои параметри, ще може да разберете предложението и така да направите по-добре своя избор.

Кои са основните параметри, които са много важни за Вашия сайт:

  1. Обем в MB /мегабайти/ – Нужно е добре да знаете колко пространство ще Ви бъде нужно за сайта. Ако обема на сайта, който ще качваме в Интернет е например 60 MB, то ще Ви бъде нужен хостинг задължително над 100 мегабайта. Ако от сайта Ви може да се сваля информация или очаквате голяма посещаемост в него е добре да предвидите по-голямо пространство предварително. Най-добре е ако има възможност да тествате с едномесечен период първия си избор на хостинг. След това ако сте сгрешили, ще оправите нещата.
  2. Видимост на хостинга –  става въпрос за постоянна свързаност на сървъра към интернет  и видимост на сайта Ви по всяко време на денонощието и от всяка точка на света. Трябва да сте наясно до колко това е важно за Вашият сайт и да го имате впредвид при избора. Съществува термин за този параметър на хостинг и това е uptime. Uptime  трябва да бъде 90-99% , особено ако става въпрос за корпоративен сайт.
  3. Предлагат ли се пощенски кутии, колко на брой, дали има уеб интерфейс / възможност да проверявате пощата си през уебстраница/ или ще можете да я проверявате само чрез програма от типа на Outlook.
  4. Контролен панел за работа с хостинга – това е голямо преимущество, което не е за пренебрегване.
  5. Поддръжка и онлайн помощ при нужда – преди да изберете хостинг не е лошо да тествате избора си като се обадите през почивен ден и разберете дали може да се разчита на връзка. Нуждата от този вид поддръжка ще разберете когато се наложи за нещо важно да ги потърсите, а не Ви отговарят. Това също е много важно за сайта Ви. В повечето случаи най-добрия съветник при избор на хостинг  е фирмата, която извършва изработка на сайт за Вас, но за да вникнете и разберете съветите им, а не да се доверявате на сляпо е добре да сте запознати с някои основни неща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


9 + = 15

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.