Теории за произходът на СПИН

Въпреки, че има много истории / предположения как и от къде произхожда болестта СПИН, в много от тях се казва, че вирусът ХИВ е с произход от Африка и за първи път се е появил през 1940 година. Според медицинските архиви, първото диагностициране на пациент с болестта е било през 1959 година, като кръвта му се съхранява за да се разберат възможните причини за смъртта му. Тестовете потвърждават наличието на ХИВ в нея.

Първите случаи на СПИН в САЩ са били около 1980 година, като заразените са били наркомани и мъже с обратна сексуална ориентация. Всички те вече са починали, като причина за това са унищожените Т – клетки, които отговарят за борбата с вирусите в тялото. Но какво точно е причинило това премахване на Т – клетките? Двама лекари, Люк Монтание и Робърт Гало откриват причината и това е именно вирусът на СПИН наречен ХИВ (човешки имунодефицитен вирус).

Теории за началото на СПИН

Теорията за приматите

Смята се, че ХИВ е наследник на едни вирус, който е открит при маймуните (маймунски имунодефицитен вирус). Вирусът на СПИН обаче е развил и свои собствени характеристики. Двата вида вируси обаче имат идентични структури и се предават по един и същ начин. Разликата при тях е, че маймунският вирус не води до същият ефект при хората и обратно. Съществува теория как хората са се заразили с маймунският вирус. Според нея, ловци са консумирали маймунско месо и така вирусът попада в тялото им. Той обаче започва да мутира и се развива в зооноза, което означава, че от животински се преобразува в човешки. След представянето на тази теория, ловът на маймуни и консумацията на тяхното месо е забранен.

Полиомиелитна теория

Тази теория е с автор Едуард Хупър, който я публикува в своята книга „Реката“. Според нея се дава перорална полиомиелитна ваксина на хората в Белгийско Конго, Руанда и Уганда, която е разработена на основата на живи клетки от бъбреците на шимпанзе. Тъй като може този примат да има маймунският имунодефицитен вирус, това може да е довело до масови мутации и последваща ХИВ зараза. Тази теория обаче е била отхвърлена, тъй като е установено, че живите клетки използвани за направата на ваксината са били от животно, което не е било заразено с маймунският вирус.

Конспиративна теория

Мнозина вярват, че СПИН е бил създаден в лаборатория при специална разработка на ЦРУ целяща биологичното унищожение на чернокожите хора и гейовете. Тази теория обаче няма как да бъде вярна и е по-скоро за сюжет на научно – фантастичен трилър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


5 + 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.