Какво причинява високото кръвно налягане при жените?

Високото кръвно налягане е една от основните причини за сърдечно съдови заболявания и сърдечен удар. От научна гледна точка, кръвното налягане може да бъде определено като натиск, упражняван от кръвта по стените на артериите. Понякога поради специфични причини, кръвното налягане се увеличава драстично, което може да бъде повод за тревога. Това състояние се нарича високо кръвно налягане или хипертония. Заболяване от хронична хипертония носи голям риск за живота на болния.

Причини за поява на високо кръвно налягане

Много погрешно е схващането, че само мъжете и възрастните жени страдат от хипертония. Трябва да се знае, че това заболяване е разпространено сред хора от най-различна възраст. Хипертонията се разделя на два етапа. Систолично кръвно налягане 140 и по-високо, и диастолично кръвно налягане 90 и по-високо, се обозначават като високо кръвно налягане. Средно високото кръвно налягане може да бъде причинено поради няколко причини.

Противозачатъчни хапчета

Високото кръвно налягане при жените в по-ранна възраст може да бъде причинено от използването на медикаменти за предотвратяване на нежелана бременност. Честото им използване може да доведе до задържане на вода и изтъняване на артериите, което повишава кръвното налягане.

Бременност

Бременността е един от трите най-чести причини за високо кръвно налягане при жените. Причината за това е наличието на бъбречни заболявания или диабет, които предшестват бременността. Друга причина може да бъде наднорменото тегло, както и жените които са в състояние на бременност след 40 годишна възраст.

Консумацията на храни с високо съдържание на мазнини и холестерол води до затлъстяване Излишния холестерол се натрупва в артериите, което предизвиква тяхното стесняване и появата на високо кръвно налягане. Други причини, които причиняват това състояние са: стрес, тютюнопушене, алкохолизъм, липса на физическа активност и др.

Предпазване от високо кръвно налягане при жените

Намаляване на консумацията на солена и мазна храна, поддържане на здравословно тегло, навременно лечение на диабет или бъбречни заболявания, които могат да са причина за това състояние са едни от начините за справяне с повишеното кръвно налягане. Намаляване на стреса, техники за релаксация, отказване от тютюнопушенето и др. могат да предотвратят появата на хипертония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


7 + = 9

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.