Дизелови автомобили или автомобили с газови уредби

Дали сте  новатор и се замисляте за  автомобил  “Bi fuel” /с двойно горивна инжекционна инсталация, работеща на течен пропан-бутан и бензин/ или сте консервативен и предпочитате употребата на дизел? Ще изброим няколко неща, върху които може да помислите и да вземете решение от какъв автомобил имате нужда.

Стойността на нов автомобил  “Bi fuel” е по-ниска от стойността на нов дизелов автомобил. Практиката в цяла Европа показва, че ще започнете много по–отрано да реализирате иконoмии от средствата, които давате  за гориво за едно “Bi fuel” возило работещо на пропан бутан, в сравнение с  аналогичен дизелов  автомобил.

Новите автомобили с газови уредби  са  икономически по – изгодни, защото автомобилите с дизелови двигатели  по-често посещават сервизите,  за извършване на контролни прегледи, предписани от производителя.  Смените на масла, филтри и други консумативи са през по – кратък пробег. Като прибавим и това, че консумативите и аксесоарите на дизеловия мотор са по-скъпи, се получава едно голямо перо за сервизни разходи.

Независимо от последните иновации в областта на дизеловите двигатели, те са по – шумни и отделят повече вредни емисии, спрямо превозните средства  с газови уредби. Това за Вас не е от  голямо значение, но за опазването на природата е важно.

Ако продължим да сравняваме с другите горива, дизелът отдава повече енергия на литър, за сметка на това е по-скъп от пропан бутана и има нужда от допълнителни разходи, като така наречените добавки и др. На всички е ясно, че попадането и на най-малкото количество вода в дизеловото гориво е пагубно за горивната помпа и на мотора. Това довежда до изненадващи непосилни разходи за ремонт и подмяна. Такъв проблем с наличието на вода при газовите флуиди не съществува.

Приемущество на дизеловия автомобил е, че при него резервоарът е един и това не намалява обема на  багажника, можете да го ползвате пълноценно. Но през последните няколко години вече има различни видове резервоари за газ с доста нестандартни форми, изработени специално за определени места и за дадени модели превозни средства или пък се прави монтаж на резервоара на нетипични места, като например отдолу под купето и др. Не трябва да подценяваме факта, че все пак при превозно средство с “Bi fuel” горивна инсталация количеството гориво е почти двойно (резервоар с бензин и резервоар с газов флуид) и с него може да се измине много по-голямо разстояние без спиране за дозареждане с гориво. Това е много полезно при пътувания в чужбина. Всички знаем,  че съществува разлика в цените на горивата във всяка страна. По големия пробег ни дава възможност да зареждаме само на местата с най – изгодни цени, като по този начин се спестяват финансови разходи.

Съвременните превозни средства са оборудвани с прецизна микропроцесорна електроника и често  опитите за инсталиране на стандартни газова уредби от първо и второ поколение са неуспешни.

При решение за монтиране на АГУ се преопъчва газов инжекцион. Газовата уредба ще ви предложи едно ново предизвикателство от шофирането на газ, с недостигнати досега стойности на икономичност, производителност и устойчивост на инсталацията.

Едно мнение за “Дизелови автомобили или автомобили с газови уредби”

  1. Предимствата на газовите инжекциони спрямо дизеловите автомобили са неоспорими, особено ако говорим за фабрично монтираните, които вече не са рядкост дори по пътищата на България. Шофирането на пропан-бутан е не само икономически по-изгодно, въпреки лекото повишаване на разхода на автомобила, но и самите разходи по дизеловите автомобили като аксесоари и добавки са по-скъпи. А и що се отнася до известното неудобство относно заемането на багажника от бутилките за АГУ – това вече не се счита за истински проблем, защото изобретателността и иновациите при формите и размерите на газовите бутилки са забележителни. Трябва да добавим също, че поне на територията на България газ станциите са достатъчно разпространени, че да не се налага монтирането на прекалено обемни газови бутилки. И преди всичко с оглед на сериозната икономическа криза в България, повечето шофьори предпочитат да инвестират в АГУ, била тя стандартна или газов инжекцион, за да спестят средства в бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


5 − = 1

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.