Кои са различните форми на хепатит?

Хепатитът е възпаление на черния дроб, което се дължи на нападение от вирус. Проучванията показват, че съществуват 6 различни вируса които могат да причинят хепатит. Всички те са достатъчно сериозни и могат да доведат до много увреждания на черния дроб. Шестте вида хепатит са А, В, С, D, E и G.

Хепатит А се причинява от вирус, който се разпространява чрез водата и храната. Симптомите при хепатит А са много подобни на тези при грипа – гадене, повръщане, умора и болки в корема. Освен това урината става по-тъмна, а кожата и очите придобиват жълт цвят. Нужна е незабавна медицинска помощ, като е наложително направата на допълнителни тестове за да се докаже дали става въпрос за хепатит А или не. Най-доброто лечение е достатъчната почивка. Хепатит А може да продължи от две седмици до половин година. Съществуват две ваксини срещу този хепатит – едната е за хората, които вече са заразени, а другата има за цел предотвратяването на това заболяване.

Вторият тип хепатит – хепатит Б се разпространява чрез кръвта и при полов контакт. Той има същите симптоми като хепатит А, като към тях се добавя и загубата на апетит. При някой хора обаче могат да не се появят никакви симптоми. Лечението се извършва с медикаменти, а при децата и чрез ваксина.

Хепатит С се разпространява като хепатит В, а именно чрез контакт със заразена кръв. Също може да бъде асимптоматичен, но тези които получат симптоми чувстват загуба на апетит, гадене, умора и получават жълт цвят на кожата. Лечението се извършва само с ваксината Интерферон или с комбинация от ваксина с някой други лекарства.

Хепатит D също се разпространява чрез кръвта, но условие за неговото появяване е човек да бъде заразен с В по това време. Това е така, защото вирусът на хепатит D се нуждае от вируса на хепатит В за да се възпроизведе.

Хепатит Е и G все още не са напълно проучени и няма създадена ваксина за лечението им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


+ 1 = 8

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.