Как бременността влияе на вашите сетива?

Бременността води до много промени във физическото състояние на организма. Такива промени се наблюдават и при сетивата за мирис и вкус.

Промените в усещането за вкус и обоняние, са едни от първите симптоми и признаци при бременност. Наблюдават се най-вече в ранните етапи на бременността. Жената, която е в такъв етап от живота си става чувствителна към силни миризми и горчиви вкусове. При всяка жена този ефект е различен. Някои стават чувствителни към аромата на парфюм, други към аромата на определена храна. По същия начин, някои получават особен вкус в устата, дори когато не са приели никаква храна. Тази повишена чувствителност, причинява значителен дискомфорт, тъй като може да предизвика и гадене.


Хормоните на бременността са основно отговорни за повишената чувствителност към мирис и вкус. По време на бременност, нивата на естроген и прогестерон са значително завишени. Тези хормонални промени оказват влияние върху функционирането на сетивата. Това е придружено обикновено със сутрешно гадене, което е предизвикано от повишеното ниво на естрогена. Някои жени се интересуват дали това има неблагоприятно влияние върху тяхното бебе? Това е едно абсолютно безвредно състояне. Изследвания показват, че това е естествена реакция на организма, която предпазва майката от консумацията и вдишването на вещества, които могат да увредят бебето.

Как да се справим с този проблем?

  • уверете се, че имате подходяща вентилация в дома си. Проветрявайте редовно жилището си.
  • носете подходящи дрехи, които не са склонни да задържат миризми.
  • не използвайте ароматизирани продукти за грижа за кожата.
  • аромати на мента, джинджифил или лимони имат успокояващ ефект върху сетивата и помагат да се избегне гаденето.
  • консумирайте само храни, които ви харесват. Ако не понасяте миризмата на някоя храна, не я приготвяйте.
  • за да противодействате на ефекта от нежелан вкус в устата, можете да консумирате пикантни храни. Те имат благоприятен ефект върху вкусовите рецептори.
  • изплакването на устата със солена вода, ще помогне да се неутрализира горчивия вкус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


5 − = 3

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.