Кожни усложнения при диабет

Известно е, че диабета представлява повишено ниво на кръвната захар, което е причинено от неспособността на организма да произвежда инсулин. Това е метаболитно заболяване, при което кожните проблеми са неизбежни.

Всички физиологични функции в организма са свързани и когато бъде нарушена една от тях, това се отразява на целия организъм. Когато става дума за диабет, организма става неспособен да метаболизира глюкозата и нивото на кръвната захар се повишава. Кожните усложнения при диабет са типични за хората страдащи захарна болест.

Поради понижения имунитет, много опортюнистични патогени и микроби атакуват организма. Кожата най-често е атакувана от кожни инфекции, причинени от бактерии, гъбички и дрожди. В следствие на това циркулацията на кръвта се забавя и това предизвиква появата на кожни проблеми.

Склеродермия

Това кожно заболяване се наблюдава най-често при хора болни от Диабет тип 2. Характеризира се с удебеляване на дермалния слой в определени зони от тялото. Най-вече на гърба и врата. Характерни за болните от този вид диабет са и бактериалните гъбични инфекции, суха кожа, кожни обриви, които причиняват потъмняване на кожата в някои локализирани зони.

Пигментация

Витилиго и акантоза нигриканс са две много общи кожни заболявания, които засягат диабетиците. При болните от витилиго се появяват петна на различни места по кожата, които избледняват поради нарушения в меланоцитите. За болните от акантоза нигриканс е характерно потъмняване на кожата, като се образуват кожни гънки по лакътните стави, шията, гърдите, слабините, под мишниците и др.

Диабетна дерматопатия

Това състояние е характерно с появата на гладки, кръгли, люспести петна, които са леко кафеникави на цвят и се разпространяват по долните крайници. Те са причинени от съдови промени в малките кръвоносни съдове на краката и ходилата. Те са безболезнени и контролирането на кръвната захар спомага за тяхното ликвидиране.

Атеросклероза и диабетна невропатия

При това състояние чувствителността на долните крайници е изключително занижена и често страдащия изпитва не това, което би трябвало /например студ, вместо топлина/. Тези симптоми са общи за диабетна невропатия, където неконтролираните нива на кръвна захар, могат да причинят значителни щети на организма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


3 + = 4

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.