Пречиствателни станции за малки населени места

Много села в България все още нямат канализация, а какво да говори за пречиствателни станции. Времената се менят и ако преди години в някое село е можело да се живее с тоалетна на двора и септична яма, то сега вече това е невъзможно. Младите хора,които живеят там искат модерна баня и не се къпят веднъж в месеца, а ежедневно ползват банята многократно.

Общините, към които се водят тези населени места вече отделят средства, с които да изградят канализация, а съответно и пречиствателни станции, без които проектът няма да бъде одобрен. Опазването на околната среда е въпрос, който не може да се избегне. Затова още със стартирането на проекта, първо се търси проектант и изпълнител за изграждане на пречиствателни станции.

Когато водите, които ще попадат в пречиствателните съоръжения са малко, въпросът с  финансирането се решава доста по-лесно. Някои спорят, че е добре да се изградят пречиствателни станции с по-голям капацитет от необходимия, за да поемат евентуално увеличаване на отходните води с течение на времето.

Това е много добра идея, но за съжаление рядко се приема, освен ако разликата в цената не е значителна. По-голямият капацитет на съоръжението може да струва повече пари сега, но след време да се окаже, че всъщност е спестило средства. Някога може да настъпи момент, в който по една или друга причина селото да се разрасне, а може и бизнес начинанията в него да наснат. Някой може да реши да развива селски туризъм, или да построи мандра. В този случай, построените пречиствателни станции може да се окажат недостатъчни, за да поемат увеличеното количество отпадни води.

Някои ще кажат, че който има намерение да развива бизнес, да си построи локални пречиствателни станции и да си ги ползва. Това със сигурност е необходимо за силно замърсяващи производства, като ферми за животни или производства с токсични отпадъци. Обаче за целите на туризма не е удачно, защото в този случай почти цялото село ще има полза от притока на туристи, а предприемача, който ги е довел, ще е принуден да строи допълнителни пречиствателни станции към вече съществуващите.

В 21-ви век, няма място за селища без канализация и пречиствателни станции. Ако има останали такива, те се обезлюдяват с всеки изминал ден. С изграждането на пречиствателни станции в тях, младите хора ще имат едно основание да останат, защото ще могат да живеят и отглеждат децата си нормално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


7 − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.