Симптоми и признаци свързани с рак на гърдата

Заболяване, при което злокачествени ракови клетки се формират в тъканите в гърдите, е известен като рак на гърдата. Това е хетерогенно заболяване, което означава че обхваща различни възрастови групи и има различни клетъчни популации в рамките на самия тумор. Това заболяване обикновено е по-агресивно при по-млади жени.

По-голямата информираност за това заболяване ще помогне то да бъде открито по-рано и ще има повече перспективи за лечение.

Най-честия признак за рак на гърдата при мъжете и жените е задебеляване на гърдата и подуване на лимфните възли под мишницата. Други признаци и симптоми са:

  • промяна в цвета и текстурата на ареолата
  • подуване и усещане за топлина в гърдите
  • усещане за сърбеж на зърното
  • болезненост в зоната на зърното
  • величаване на размера на гърдите
  • портокалов вид на кожата
  • бучка в областта на гърдата
  • издърпване на зърната
  • язва на гърдата

Лечението на рак на гърдата, включва хирургическа намеса, последвана от лъчетерапия, хормонално лечение и химиотерапия. Лечението при това заболяване протича различно при всеки пациент.

Хирургията е метод на лечение, който включва премахването на бучката. Той може да се състои в премахване на лимфните възли под мишницата. Гърдите се отстраняват, когато това е абсолютно необходимо.

Химиотерапията е процедура, при която се вливат лекарства, които намаляват размера на туморите и ги унищожава.

Хормоналната терапия включва блокиране на производството на някои хормони, което води до спиране или забавяне на растежа на раковите клетки.

Лъчевата терапия, както и рентгеновите лъчи и други високо енергийни лъчи се прилагат към тумора и околните области, за да унищожи раковите клетки.

Кога трябва да потърсим медицинска помощ?

Вие ще бъдете щастливи да  разберете, че не всяка бучка на гърдата е раково образование. Въпреки това е препоръчително да посетите лекар, веднага след като забележите бучка в зоната на гърдата. Ако вече сте подложени на лечение, е важно незабавно да докладвате на вашия лекар за появата на нови признаци и симптоми. За по-голяма сигурност, бихте могли да говорите с вашия лекар за разработване на скрининг тест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


9 − = 2

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.