Как да избегнем Google Over Optimization Penalty

Преди по-малко от месец, Google съобщи, че преминава в действие за наказване на сайтове, които са прекалено оптимизирани. „Прекалено оптимизирани“??? Това ново наказание бе повод за редица въпроси от страна на уеб мастърите по цял свят. В отговор Мат Кътс (главата на отдела за борба със спам-а към Google) направи официално изявление по въпроса.

И кои в крайна сметка ще бъдат наказани?

  1. Сайтове които прекаляват с ключовите думи. Това са сайтове, които използват различни вариации на ключови думи, които имат един и същ смисъл. Например: „Ключар“ и „Ключар на повикване“. Две различни страници, които са със уникален текст но значението им е едно и също. Това показва на търсачките, че вие се стараете да класирате вашия уеб сайт по тези две ключови думи по „забранен“ начин. В последствие вашият сайт бива наказан и в повечето случаи без предупреждение в Google Webmasters Tool. Ако се интересувате от изработка на уеб сайт е хубаво да имате това в предвид.
  2. Прекалено много връзки от лоши източници.

Кои са тези „лоши източници“?

  • Форум профили – най-добрия начин да кажете на търсачките, че сте спамер.
  • Блог коментари – не е лошо да коментирате по други блогове с връзка към вашия сайт, но поставянето на 1000 коментара е доста съмнително нали?
  • LinkWheel техники – колелото се върти, но връзките рано или късно отиват към вашия сайт. Проследяването от бота е много лесно и няма смисъл от него. Не ме разбирайте погрешно, връзки на този принцип имат стойност, но някой хора използват връзки от Blogspot, WordPress, Blog.com и други източници за техните „колела“. Блог с една страница, малко текст и връзка към друг сайт. Това не ви ли изглежда съмнително? Особено ако се повтаря със още няколко подобни блога.
  • Използване на една и съща ключова дума по няколко пъти в заглавията.
    Например: „Авточасти в София, Магазин за Авточасти“. Знам, че изглежда тъпо, но някой хора го използват доста често. „Магазин за Авточасти в София“ изглежда много по-прилежно. Повтарянето на една и съща ключова дума няма да ви донесе по-добри резултати.

Matt Cutts обяви, че новото наказание ще бъде пуснато до няколко седмици. Желателно е да направите промените в текстовете си или рискувате да получите шамар от Google. Новото наказание няма да бъде част от Пандата, сайтовете ви няма да бъдат наказвани като ви пратят на 200 страница. Сайтовете, които са наказани за „прекалена оптимизация“ ще се класират по-назад в търсачката от останалите си конкуренти. Ако забележите, че има промяна в позициите ви е желателно да прегледате сайта си за подобни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


6 + 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.