Какво представлява остеопорозата – същност и признаци

Съществуват много определения, които характеризират остеопорозата. Това е състояние, което възниква в резултат на дисбаланс между отлагането и усвояването на калций и други минерали, в резултат на което структурата на костите отслабва. Този дисбаланс е особено обезпокоителен при жени след менопауза.

Рискови фактори при остеопорза

Рисковите фактори, които увеличават вероятността от развитие на остеопороза включват възраст, пол, раса, структура, начин на живот, диета и настъпване на менопауза. Остеопорозата се среща по-често при жените отколкото при мъжете, поради разликата в хормоналните функции. Мъжете губят около 20-30% от костната си маса в процеса на стареене, докато при жените това са около 30-50%. Заболяването се среща по-често сред азиатските и кавказки жени, тъй като те са с по-слаба структура. Хората, които консумират големи количества алкохол и тези които злоупотребяват с тютюнопушенето са по-податливи към това заболяване. Ако хранителния прием на калций е твърде нисък, това ще допринесе за развитието на остеопороза или влошаване на състоянието ако вече тя е налица.

Признаци на остеопороза

Често първите признаци на остеопороза се проявяват, когато се получи фрактура на някоя кост. Симптомите обикновено стават видими след 65 годишна възраст. Единствения начин да се установи наличието на остеопороза, преди да стане твърде късно е чрез тест или сканиране на костната плътност. Сканирането на костната плътност се препоръчва да се прави профилактично в средна възраст както при мъжете, така и при жените. Това помага за ранното откриване на заболяването.

Превенция при остеопороза

Препоръчително е да се използват калциеви добавки още от 25 годишна възраст. Количеството трябва да е 500 мг. чист калций дневно. Най-добрата форма на прием на калций е ефервесцентна таблетка, която е комбинирана с витамин Д, което гарантира, че калция ще се абросбира в организма.

Целта на лечение на остеопорзата е да се спре развитието на болестта и след това да се облекчат симптомите като болка и дискмофорт. В основата на лечението при жените в менопауза е естроген заменяща терапия, тъй като нормалните нива на естроген поддържат костната плътност. Едно от лекарствата, които се използват за тази цел е Ралоксифен. Алендронат и калцитонин се използват за намаляване на загубата на костна тъкан и помагат за изграждане на костите и намалят риска от фрактури до 50%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


7 − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.