Слънчеви колектори – нови алтернативни решения

С изключение на първоначалните разходи за покупка на вакуумните слънчеви колектори, слънчева енергия е напълно безплатна, неизчерпаема и екологична, тъй като след процеса по производството й не остават никакви вредни вещества. На повечето места по света целогодишно грее слънце, което е идеална предпоставка за употребата на соларните панели. Те са наистина много просто и евтино решение за хората, които все още нямат достъп до електричеството. С напредването на технологиите, експертите изобретяват нови и нови системи благодарение на които слънчевата енергия, може да се използва и като електричество. Слънчеви водни помпи, осветителни тела, бойлери, зарядни устройства за мобилни телефони и уличното осветление са само някои от нещата, които могат да се захранват със слънчевата енергия.

Веднъж монтирани слънчевите колектори работят непрекъснато за вас. Те улавят всеки слънчев лъч и го преобразуват в топлинна енергия, която е необходима за всеки човек, за да посрещне своите битови и хигиенни нужди. Почти всички соларни системи са изградени от вакуумни тръби с два слоя и специално покритие, водосъдържател, помпа, изолация и други. Особеното при кръглите слънчеви колектори са техните тръби. Както вече казахме те са двуслойни, като всеки слой е със специално покритие, а пространството между тях е заето от вакуум.

Според многократни проучвания тези модерни технологии усвояват до 95% от слънчевата енергия, която ги прави изключително ефективни.

Две са най-широко използваните соларни системи и те са колектори с термосифон и колектори с Heat Pipe технологии.

Особеното при колекторите с термосифон е начина, които се монтират, тъй като има изискване водосъдържателя да бъде поставен над панелна с вакуумните тръби. Защо е така? Такова е изискването, тъй като този вид колектори използват естественото движение на горещата вода, която се изкачва на горе по тръбите и достигайки до водосъдържателя тя отдава своята топлина и се спуска надолу по тръбите вече охладена. Този цикъл се повтаря постоянно.

Специфичното при колекторите с Heat Pipe технологии са техните тръби, от които идва и името този тип колектори. Именно в тях се извършва процеса на кондензация и изпарение, а в най-горната им част се извършва и самия топлообменен процес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


4 + 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.