Какви са симптомите при менопауза

Менопаузата е период от живота на жената, свързан с прекъсване на менструалния цикъл, в резултат от хормонален дисбаланс в организма. Това е един естествен процес, който засяга всички жени навършили 40 годишна възраст. Менопаузата е съпроводена от множество симптоми, които при различните индивиди протичат по различен начин.

Един от симптомите на менопауза е промяната в настроението. Приблизително 10% от жените страдат от резки промени в настроението. Обикновено тези промени са за кратък период от време. Например след бурен смях настъпва момент на плач, жената се чувства депресирана и объркана. Много жени прибягват до медикаменти за справяне с проблема, докато други предпочитат по-естествени решения.

Друг симптом характерен за менопаузата е промяната в менструалния цикъл. Обикновено смущенията се изразяват в по-ранното започване на цикъла и по-краткия период на неговата продължителност. Периодите могат да станат или по-леки или по-тежки. Често се предписват противозачатъчни таблетки за да помогнат за редовността на цикъла.

Горещите вълни са също симптоми на менопаузата. Те продължават по-дълго. При някои жени това може да трае около 3-5 години. Понякога има усещане на тревожност, напрежение и сърцебиене. При пристъп на горещи вълни, кожата на лицето се променя до розова или червеникава и се предизвиква изпотяване. Както при всички други симптоми и този протича различно при всяка жена.

Безсънието е често срещан симптом на менопаузата. При някои жени горещите вълни се усещат вечер, и това е една от причините, поради която те не могат да спят. Някои страдат от безсъние и без наличие на горещи вълни. Общ проблем при повечето жени е да заспиват и след няколко часа да се събуждат.

Понякога жените се оплакват от краткосрочна загуба на паметта и трудно се концентрират. Въпреки,че много експерти казват, че по-ниските нива на естроген, вероятно не играят роля в загубата на паметта и липсата на концентрация, някои смятат че това се дължи на напредване на възрастта. Стреса също може да оказва ефект върху паметта и концентрацията.

Ниските нива на естроген предизвикват голяма част от симптомите при менопауза, но те са различни при всеки отделен индивид.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


2 − = 1

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.