Първите 3D лаптопи Toshiba – F750 и F755

В началото на тази година японската компания Toshiba представи новата си серия 3D лаптопи с автостереоскопични 3D екрани, които не изискват използването на 3D очила. Тази серия лаптопи се нарича Toshiba Qosmio, а модела, който ще разгледаме в статията е F750 за Европа, а за американския пазар се нарича F755. За направата на тези 3D лаптопи, Toshiba използва технологията Active Lens, чрез която създава усещането за триизмерен образ. За момента този модел лаптопи на Toshiba не се продава в България, но със сигурност след няколко месеца ще се появи и у нас, като по-нетърпеливите потребители могат да си го закупят от интернет.

Техническите характеристики на лаптопа Toshiba Qosmio, който ще разгледаме са : Видеокарта NVIDIA GeForce GT 540M с 2048MB VRAM, Системна памет 8GB DDR (4GB + 4GB), Процесор Intel Core i7 2630QM 2.0GHz (2.9GHz with Turbo), Оптично устройство Blu-ray Read/Write (BD-RW), Твърд диск 500GB хибриден с 4GB NAND flash и 15.6 инчов автостереоскопичен 3D екран. Нека започнем първо с видеокартата на лаптопа. Определено NVIDIA GeForce GT540M с 2 GB собствена памет не е най-добрия избор за играене на игри, но функцията на този преносим компютър, а и на всички останали лаптопи от тази серия, е да пресъздаде усещането за 3D образ от киносалоните на вашия екран. Най-интересното на този лаптоп, е че не са нужни специални очила, за да възприемете 3D образа, което е възможно благодарение на автостереоскопичния 3D екран. За да гледате триизмерни филми и видео, всички лаптопи Toshiba Qosmio идват с инсталиран специален плейър, който поддържа 3D – “Toshiba Blu-ray Disc Player for DVD”. Благодарение на него ще можете да гледате 2D и 3D филми и видеоклипове, но за съжаление софтуера на Toshiba откъм формати е силно ограничен и поддържа единствено най-разпространените видео формати – avi, mpeg и т.н.

Като заключение бих казал, че тези модели лаптопи на Toshiba разполагат с огромен потенциал, но за съжаление от японската компания все още не могат да интегрират всичките 3D възможности в своите лаптопи. За финал бих казал, че този модел лаптопи като цяло ми допада, но определено има какво да се подобрява и надгражда в тях и силно се надявам от Toshiba да продължат развитието на тази продуктова линия лаптопи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


9 + = 18

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.