Говорители в стената или на тавана?

Ако нямате място за големи тонколони или свързващите им кабели ви дразнят, то таванните говорители могат да бъдат отговора на вашия проблем, но не влизайте в първия аудио магазин за да вземете каквито и да било говорители. Тази статия ще ви помогне да разберете правилният начин да изберете таванни говорители – така че музиката и филмите да звучат най-ясно и чисто както ще изглежда стаята ви след инсталацията им.

  1. Разберете, че много магазини продават говорители за вграждане в стена и таван. Повечето високоговорители  за инсталиране в стена са с правоъгълна форма, като традиционните самостоятелни тонколони. Таванните високоговорители обикновено са по-малки и с кръгла форма. Възможно е да се инсталират висоговорители за вграждане в стена на тавана ако желаете. Принципа им на закрепяне е същия.
  2. Отделете малко време за да обмислите за какво ще се използват високоговорителите. Дали  се инсталират в хола, където ще се използват за музика и филми, или  се монтират в кухнята, където те ще се изисква само за фонова музика?  Това ще ви помогне да решите от какъв вид говорители ще имате нужда.
  3. Има три основни неща, които трябва да се вземат предвид при избора на правилните високоговорители за вграждане в таваназа стаята ви:
    • честотна характеристика
    • ниво на чувствителност
    • номинална мощност
  4. Честотния обхват се измерва в херца (Hz), а човешкия слух има обхват между 20 и 20000 Hz. Трябва да търсите високоговорители с възможно най-широк честотен диапазон. Например, ако имате два таванни високоговорителя, единия с честотен диапазон от 50 до 20 000 Hz, а другия с диапазон от 65 до 20 000 Hz, ще получите по-богат избор на звук и дълбоки баси от високоговорителя с честотен диапазон от 50 Hz.
  5. Рейтинга на чувствителността на говорителя се измерва в децибели (db). Този фактор е  определящ за това до колко добре говорителя ще се справя с мощноста, която се произвежда от усилвателя. Колкото по-висока чувствителсност има говорителя толкова по-малко енергия се изисква за възпроизвеждане на същото ниво на звук.
  6. Мощността на говорителите се измерва във ватове. Това определя с до колко енергия може да се справи един говорител. За най-добър звук говорителите трябва да бъдат оценени с по-голяма или равна на мощността произведена от вашия усилвател.
  7. Самостоятелните тонколони са предварително тонално конфигурирани по време на производството. Но, като се има предвид, че в тавана говорителите са по-трудни за конфигуриране, трябва да се избере модел, който има  регулиране на ниски и високи честоти.
  8. Друга желана функция за високоговорители за инсталиране в тавана е способността на високочестотния говорител да се насочва. По този начин ще можете да насочите звука към желаното място.
  9. Когато инсталирате говорители за вграждане се препоръчва да се добави и субуфер за постигане на по-богат звук. Субуферите могат да бъдат самостоятелни тела или също да са вградени в стената.

Ако инсталирате високоговорители в кухнята или в друга стая, където влажноста може да бъде проблем, не забравяйте да изберете влагоустойчиви говорители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


− 3 = 4

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.