Как да подсушим кон ако е мокър

В тази статия ще поговорим за коне и конен спорт, ще ви разкажа за опции, чрез които можем да изсушим конят си след прибирането му от езда в дадена конна база. Да започна малко по-отдалеч. Има дни при дисциплината за езда “конен спорт”, когато конят е изкаран, язден с часове и подложен на лоши условия по време на езда. Накратко коня се мокри. Всички знаем каква става козината му – че абсорбира водата, а пък козината се сплъстява. Това никак не е приятно нито за собственика, нито за конегледачите в дадената конна база, нито за коня. А пък е немислимо да оставим един кон мокър в бокса. За това аз пиша тази статия да дам моя съвет отностно това как да подсушаваме и да се грижим за нашите коне след езда.

Съществуват няколко различни варианта, чрез които можем да изсушим изцяло свойте любими коне. Един от тях е чрез „сушилни” одеала, друг чрез солариум, а третия е да “масажираме” конят със сламa. Не всяка конна база и клуб по конен спорт има финансовата възможност за солариум, одеалата рядко са добър вариант, а със слама конят никога не се изсушава на 100%, а освен това е досадно, защото изисква часове работа. Сега е нормално всеки да си задава въпросът : Какво да направим в такива моменти за да направим нашите коне годни за езда?

А ето го и простият отговор :  Животното най-лесно и най-бързо става сухо чрез стърготини. Желателно е те да са сухи. След това ги разпределете равномерно върху гърба на някой от нашите коне който ще подсушаваме, но на голяма възглавница. Вашият любимец седи така за малко, след което  стърготините се отстраняват ръчно или с четка. Подходящата четка е със средна гъстота и не много дълги косми. След първият цикъл, отново сложете стърготини. Най-добре поглъщат водата от гърба на конете мъничките стърготини. Горе-долу два или три пъти се повтаря целия процес, за да се изсуши кончето. След това животното е готово за езда и като цяло за конен спорт. Ако е нужно да изсушите гърдите и раменете трябва да задържите ръчно стърготините, защото те не могат да застанат там сами. Процедурата е същтата (отново задържате няколко секунди, а след това почиствате).

Реално, много от конете сами се сушат със стърготини. Когато са влажни те се търклят по гръб за да полепнат по тях. Махането на влажните стърготини не е толкова важно да бъде веднага. Когато изсъхнат или сами си падат, или на следващия ден се почистват с лек мах на четката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


5 − = 2

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.