Направете прехода към менопауза без натрупване на излишно напрежение

Менопаузата е период от живота на жената, който се характеризира с отстъствие на месечен цикъл в продължение на дванадесет последователни месеца. Периода преди менопаузата се нарича перименопауза. Перименопаузата обикновено започва между 38 и 48 годишна възраст, през който период цикъла на жената става нередовен. Средната възраст за менопаузата е 51 години. Характерно за този период е, че нивата на естроген и прогестерон намаляват. Въпреки, че менопаузата може да предизвика притеснения, с правилната подготовка и знания, жените могат да направят прехода към този период по-лесно.

Менопаузата настъпва, когато яйчниците престанат да произвеждат хормоните естроген и прогестерон и в крайна сметка се стига до пълно спиране на менструалния цикъл. Въпреки това хормоналните промени и последващите симптоми в тялото на жената започват няколко години по-рано, по време на период наречен перименопауза. По време на перименопаузата менструалния цикъл става нередовен. Той може да бъде по-кратък или по-дълъг. Симптомите при менопауза са пряко свързани н хормоналните промени в организма. Най-честите симптоми са горещи вълни, безсъние, нощно изпотяване, загуба на памет, вагинална сухота, необяснима раздразнителност, промени в настроението, намалено либидо и наддаване на тегло.

Тъй като организма на всяка жена е различен, преминаването в периоди на перименопауза и менопауза също са различни. Ако някои подходи за лечение са добри за някои, за други те не работят. В зависимост от симптомите при менопауза, лекарите ще препоръчат различни методи. Най-важното, което трябва да запомните, когато навлизате в тази фаза от живота си е, че вие познавате най-добре тялото си. Започнете с проследяване на менструалните цикли с помощта на календара. Консултирайте се с лекар специалист. Според симптомите, които вашия организъм проявява, лекаря ще предпише начини за облекчаването им.

Хормонална заместителна терапия е много популярна мярка за облекчаване на общите симптоми на менопауза. Някои жени предпочитат да се придържат към природните средства, като соеви продукти. Те съдържат изофлавони, които могат да бъдат от полза за симптоми като горещи вълни, вагинална сухота и нощно изпотяване. Тяхната ефективност не е 100%, но някои жени свидетелстват за успокояващия ефект от тези средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


9 − 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.