Диагностициране на рак на гърдата.

Рака на гърдата е най-често срещаният рак при жените. Обикновено той протича без симптоми. Те могат да бъдат забелязани, когато заболяването достигне до един по-напреднал стадий. Появата на бучки и подуване по кожата на гърдата са присъщи за предраковите състояния като инфекция или киста. Лекарите препоръчват редовни прегледи на гърдите. Ранното откриване на това заболяване помага за напълното му премахване.

Диагноза рак на гърдата

Интрадукталният карцином на гърдата, Инвазивно Интадукталният карцином, Инвазивна лобуларен карцином, рак на гърдата при мъжете, рецидивиращ рак на гърдата, метастазирал рак на гърдата и др. са някои от често срещаните видове  рак на гърдата. Поставянето на точна диагноза помага за прилагането на правилно лечение. Диагностиката на рака на гърдата става посредством рентгенография на гръден кош, мамография, ядрено-магнитен резонанс, ултразвук, биопсия и др.

Класификация на рака на гърдата

Класификацията и стадирането на рака на гърдата се извършва от патолог, който прави оглед на първичния тумор, а също и близките лимфни възли, които са отстранени по време на операцията. След това  прави описание с помощта на системата TNM. Това помага да се разбере правилно характера и степента на рака. В системата TNM буквата Т-описва тумора, N-лимфните възли и М-метастази, последвано от определени числа. Числото от 0 до 4 се поставя след Т, за да покаже размера на тумора, а също и неговото разпространение. Числото от 0 до 3 се поставя след N за да покаже дали ракът се е разпространил до лимфните възли и ако е така, колко лимфни възли са засегнати. Числото от 0 до 1 се поставя след М, за да покаже дали има метастази. По време на метастази, рака на гърдата се разпространява най-вече в костите, белите дробове, черния дроб или мозъка. От описаното по-горе става ясно, че ако заболяването се открие в по-ранен етап е възможно неговото отстраняване и удължаване продължителността на живота на пациента. Това става благодарение на съвременните технологии, нови лекарства и терапии, като химиотерапия и лъчетерапия, които се прилагат за лечение. Всичко това води до по-висока степен на преодоляване на това заболяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


1 + 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.