Може ли повишената температура да доведе до високо кръвно налягане?

Всички знаем, че нормалната температура на човешкото тяло е малко под 37 градуса. Тези градуси са сигнал, че човека е здрав и не страда от някакви заболявания. Що се отнася до кръвното налягане (това е натискът, който упражнява кръвта върху стените на кръвоносните съдове) – при здрав индивид оптималните му граници са 120/80 (систолно/диастолно). Температурата на тялото и кръвното налягане са едни от най-добрите признаци, които помагат в диагностиката на здравословното състояние на човек. Има ли обаче връзка между тези два индекса и промените в единият дали влияят върху другия? Нека разгледаме в детайли тези въпроси за да открием отговорите им!

При какви стойности е високо кръвното?

Високо кръвно е състояние, при което систолното налягане се покачи над 140, а диастолното прехвърли границата от 90. В такъв случай, при налягане 140/90 mmHg и повече имаме сигнали на хипертония. Хипертонията е една от причините за сърдечни проблеми и може да доведе до смърт. Ето защо трябва да се избягват всички фактори водещи до поява на високо кръвно. Някой от тях са затлъстяване или наднормено тегло, стрес, употреба на лекарства и медикаменти, хормонални проблеми, консумация на алкохол и като цяло начинът на живот. Дали обаче колебанията в телесната температура се включва към тези причинители на промяна в кръвното налягане? Категоричният отговор е: „ДА“.

Когато човек е изложен на висока температура той започва да се поти, а това води до дехидратация. Обезводняването намалява обема на кръвта, което води до понижаване на кръвното налягане. Хората, които страдат от заболявания водещи до треска са с повишено кръвно. Но защо се получава така? Температурата на тялото по време на треската е висока и това води до повишаване на честотата на сърдечните удари. Това моментално води до покачване на кръвното налягане.

От друга страна се наблюдава, че кръвното се повишава през зимните месеци заради студа. Причина за това е, че кръвоносните съдове се свиват с цел да запазят топлината на тялото и да поддържат подходящата за него температура. С намаляване на диаметъра на артериите, вените и капилярите кръвта по-трудно преминава през тях и резултатът е по-силен натиск и триене, който натоварва сърцето, което е принудено да повиши силата на изпомпване.

Колебанията в кръвното се наблюдават при много висока телесна температура и в случаи на тежа дехидратация. Ако обаче температурата е нормална, кръвното високо, причината трябва да се търси не в тяхната взаимна връзка, а в някой от по-горе изброените фактори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


+ 3 = 7

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.