Терапевтични възможности за лечение на разширени вени

Разширените вени са коварно и често пъти скрито заболяване, на което не обръщаме достатъчно внимание докато не стане твърде късно. Когато знаем какви са рисковете при ненавременно и неадекватно лечение на варкозна болест, започваме да се чудим дали и кога трябва да се консултираме с лекар, дали се налага лечение и какво точно трябва да е то. Отговорите на тези въпроси можете да получите само при посещение и разговор със специалист, който добре познава заболяването, начините за изследване и модерно лечение на разширени вени и който има солиден опит при успешното лечение на болестта.

По правило вените, които се виждат, уплътнени са или около тях има зачервяване и пигментация, изискват лечение. Същото важи и в случаите, когато има болка, оттоци, сърбеж, рани, синини и други симптоми, характерни за началните или по-късните стадии на варикозна болест.

Лечението на разширените вени е строго индивидуално в зависимост от етапа на заболяването и състоянието на кръвоносните съдове. Като цяло обаче методите за лечение могат да се разделят на два основни вида – консервативно и корективно. На база консултацията и проведено доплерово изследване, лекарят преценява кой подход да избере. В някои случаи може да се съчетаят с цел получаване на по-добри резултати и профилактика, която да намали до минимум шансовете състоянието да се повтори.
Консервативно лечение

Консервативното лечение се прилага обикновено при по-леки случаи на разширени вени, както и като допълнителен метод за предитвратяване на рецидиви на болестта. То включва носенето на специални на ластични чорапи и чорапогащници, които да придържат кръвоносните съдове и да не им позволяват допълнително разширяване. Към консервативната терапия се включва и спазването на определен режим на живот, предписан от специалист, както и приема на венотонизиращи медикаменти, отново единствено по лекарско предписание. Спазването на тези условия често подобрява качеството на живот на пациентите, намалява болката и оттоците и в редки случаи разширените вени изчезват. За съжаление, този тип терапия не води да пълно излекуване и изчезване на разширените вени. След него те гарантирано отново ще се появят на определен етап, поради това, че със затопляне на времето, вените растат бавно. Това значи, че след всяко следващо лято, възможността да се появят старите оплаквания и симптоми е все по-голяма. Дори е силно верятно при следващата проява на болестта, оплакванията да са по-сериозни.
Склеротерапия

При определени условия, лекарите преопръчват склерозиращо лечение. Това е амбулаторна операция, при която засегнатата вена се пълни с пяна, която се получава като резултат от смесването на специален склерозиращ агент с въздух по специална технология. Така с по-малко количество пяна и по-малка коцентрация на склерозанта може да се постигнат същите лечебни резултати. Друга възможност, която предоставя склеротерапията на разширени вени, е възможността за провеждане на процедурата конторлирано, чрез ехограф. По този начин варикоза може да се лекува както директно чрез пункция на вената, както и с помощта на специален катетър.
Хирургично лечение

Хирургичното лечение на варикоза вече се прилага изключително рядко предвид разнообразието от алтернативни възможности, които не изискват хирургическа намеса. Обикновено при наложителна интервенция се препоръчва или лазерна аблация, или радиофреквентна аблация, но изборът на терапия е по преценка на лекуващия лекар на база неговия опит и състоянието Ви.

Хирургичната интервенция се прави чрез разрез в ингвиналната област. Кръвният поток към вената, както и към всички нейни разклонения се спира. След това вената се отстранява с помощта на специален инструмент, подобен на жило, наречен стрипер. Малките странични клонове на вената се премахват след това с помощта на малки разрези или чрез микрофлебектомии.

Лазерна и радиофреквентна аблация

Радиофреквентна и лазерната и аблация на разширените вени са може би най-новите и модерни методи за лечение на варикоза. Те с успех се прилагат на пациентите и напоследък добиват все по-голяма популярност и все по-често се използват заради естетическия вид след интервенцята и това, че е по-щадяша за кожата и кръвоносните съдове. Те, също като склеротерапията се извършват под ехографски контрол, с помощта на специален катетър, който се вкарва във вената и чрез обгаряне на стените й, спира кръвообръшението е нея.

Лечението на разширени вени с лазер е процедура, която е най-малко агресивна, кървенето е сведоно до минимум и рисковете са почти нулеви. Аблацията се извършва в стерилен кабинет, а не в операционна и на пациента се поставя местна упойка. След терапията, престоят в лечебното заведение е до няколко часа, а периодъд на възстановяване е изключително кратък с много добри козметични резултати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


+ 1 = 3

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.