Заплащане на работа през празнични дни

За много граждани, работещи предимно в частния сектор, стоят казуси по заплащането на работата им в празнични дни. За съжаление има огромен брой некоректни работодатели, при които е редовна практика да опитват да прикрият задължението им да заплащат извънредния труд, въпреки, че тези им задължения са изрично залегнати и регламентирани в Кодекса на труда.

Всички работник, работещ на трудов договор е редно да знае, че когато полага труд през празнични дни трябва да получи възнаграждение в двоен размер, или в размер, който е изрично уточнен в трудовия договор. В член 154, ал. 1 от КТ са упоменати всички дни на официални празници през годината, в които вие изпълнявайки служебните си задължения трябва да получите двойна надница.

Няма законова пречка да се изпълняват трудови задължения в празнични дни стига те да отговарят на разписаните в КТ правилници.  В член двеста 264 пък е обяснено подробно всичко, което касае работници и работодатели по отношение на заплащанията за празничен труд.

В ситуациите когато трудовите задължения на официални празници не са във формата на извънреден труд, поради причината, че дадения ден е включен във вашия месечен работен график и е с нормална дневна продължителност на работно ви време, на служителя се изплащат само предвидените в КТ допълнения към увеличението от едно основно средно за деня трудово възнаграждение.

В Кодекса на труда ще прочетете още много подробности относно случаите, в които възнаграждението ви може да бъде в двоен размер както и за случите, в които изпълнявате извънреден труд.

С категорична сигурност официалните празници се заплащат в увеличен размер и всеки, който се опита да наруши законите залегнали в Кодекса на труда подлежи на сурови наказания предвидени от законодателството. За всякакви нарушения извършени от ваши работодатели може да сигнализирате инспекцията по труда, която ще направи съответната проверка.

Не се предавайте пред никакви опити за злоупотреби и търсете правата си. При не разбиране и затруднения с някой от законовите членове може да потърсите професионална адвокатска помощ за да разрешите юридическите въпроси пред вас.

За решения на всякакви казуси, свързани с трудово-правни отношения и Кодекса на труда, може да ползвате безплатните съвети на експертите от balans.bg

Публикувано от

krazymir

Занимавма се с интернет маркетинг и опитмизация. Най-често публикувам статии по темите ремонт на покриви, кърти чисти извозва, държавен вестник и законодателство, счетоводство, решаване на софтуерни проблеми и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


− 2 = 4

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.