Ремонт на помпа дюза

Помпата дюза обединява в една конструкция горивната помпа за високо налягане и дюзата, която е вградена в главата на модула непосредствено над всеки цилиндър. В този случай отсъства т. нар. горивна магистрала, което позволява да се достигне много високо налягане на впръскване. Това от своя страна води до повишаване на мощността на двигателя, намаляване на разхода на гориво и понижаване на нивото на отработените тазове.

При ремонт на помпа дюза има няколко варианта за отстраняване на неизправностите:

  • Замяна с нова помпа дюза;
  • Рециклиране на помпа дюза;
  • Закупуване на аналогична използвана помпа дюза със същия заводски номер, която трябва да бъде разглобена и проверена на стенд.

При извършване на ремонт на помпа дюза най-напред се прави проверка за наличие на механични повреди, след което следва цялостно измиване на помпата дюза и нейните компоненти.

Най-честите повреди

Износване на разпръсквателя

Най-честата повреда, с която можем да се сблъскаме при ремонт на помпа дюза е износване на разпръсквателя. Когато този детайл не работи нормално, помпата дюза е с лошо качество на разпръскване на горивото, а цикличното подаване на горивото е повишено при ниските режими на работа. Неефективната работа на помпата дюза се отразява на двигателя, чиято мощност чувствително пада. Силно се повишава и количеството на изгорелите газове. В този случай при ремонт на помпа дюза се препоръчва замяна на разпръсквателя.

Понижава налягането на впръскване на горивото

В случай, че цикличното подаване на горивото е повишено равномерно при всички режима на работа е възможен вариант, при който се понижава налягането на впръскване на горивото. Тогава ремонтът на помпата дюза се заключава в регулиране на налягането без замяна на разпръсквателя.

Износването на клапанния механизъм

Износването на клапанния механизъм на помпата дюза също е често срещан проблем. Износването се получава в резултат на огромното натоварване, на което е подложен клапанът. Ремонтът на помпата дюза се състои в неговата подмяна, ако това е възможно.

Качествен и бърз ремонт

Най-качествен и бърз ремонт и рециклиране на помпа дюза на достъпни цени можете да получите в София Дизел Център. Специалистите на сервиза ще обслужат вашия двигател професионално и с гаранция за извършените ремонтни дейности по автомобила ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


2 + = 4

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.