Видове музикални инструменти

Музикалните инструменти могат да се класифицират по много признаци – начин на издаване на звук, вид на механиката, основни съставни части, начин на свирене. В тази статия ще класифицираме всички музикални инструменти, според начина на издаване на звук.

Клавишни инструменти

Най разпространеният клавишен инструмент е пианото. Създадено VII век от флорентинецът Бартоломеус Кристофорис то съчетава в едно цяло клавикорда, клавесина с красивия звук на цимбала. Първоначалното му название Gravicembalo col piano e forte произлиза от форте – гръмки и пиано – тихо.  To може да бъде определено и като струнен и ударен музикален инструмент. Всички пиана както и рояли има сложен механизъм, изграден от клавиши свързани чрез сложна механика с чукчета, които на свой ред удрят струните за да произведат звук и с заглушители които затискат струната след появата на звук. Съществуват два основни типа на механиката английска и виенска.

Подобни на пианото инструменти са роял, клавесин, клавикорд, орган. Те са прародителите на пианото. Органът е много интересен инструмент. Снабден с многобройни тръби той може да бъде квалифициран и като духов музикален инструмент.

Струнни инструменти

Струнните инструменти се характеризират с това, че звука се издава посредствум човешка ръка, перце или лък, който докосва или опъва струната.

Китарата, бас китарата и арфата се докосват с пръстите на ръката или с перце направено от еластичен материал. При китарата звукът се получава от резонанса на струните в кухата част на инструмента. Пръстите на едната ръка на музиканта натискат струните до горната, тънка чат на китарата (гриф) и по този начин се получава даден тон, а пръстите на другата ги опъват за да произведат звук.
За да се свири на цигулка, виола, виолончело или гадулка непременно трябва да се използва лък.

Ударни инструменти

Всички инструменти при кото звука се получава от удар. Такива са барабани, тупан, тимпани, тъпан, дайре и други.

Духови инструменти

Те издават звук посредствум издишване на струя въздух във вътрешността им чрез устата на музиканта. Такива инструменти са: тромпет, тромбон, цугтромбон, флейта, кларинет, валтхорна и други

Електрически

Това са всички инструменти които издават звук посредстум връзка към електро енергия – електрическа китара, бас китара, дигитални пиана и рояли, синтезатор и др.

Публикувано от

teddyn1

Занимавам се с SEO оптимизация за търсачки от 2010 година. Имам много доволни клиенти и успешни проекти. Обичам да пиша в блога си SEOTEO.info

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


8 − = 6

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.