Хотели и забележителности във Велико Търново

Велико Търново, хотели

Велико Търново е един от най-посещаваните градове у нас, както от български, така и от чуждестранни туристи. Безспорно богатото културно-историческо наследство на столицата на Втората българска държава я превръща в атрактивно място, което съчетава суровият и величав дух на българското средновековие с уюта и очарованието на възрожденския град. Добавете към това и разнообразните възможности за забавление, живописната природа и множеството допълнителни забележителности в региона на града, и ще разберете защо Велико Търново е сред топ 10 на най-предпочитаните туристически центрове в България.


Традиционно хълмът Царевец с едноименната крепост е основната забележителност града и основна отправна точка за турове, поради това и голяма част от хотелите във Велико Търново са близо до Царевец. На слизане от хълма по пътя в дясно се стига до Асеновата махала, където се намира църквата Св. Димитър Солунски. Тук на 20 октомври 1185 г. се дава началото на въстанието на Асен и Петър, което пък от своя страна води до създаването на Втората българска държава след мирния договор, подписан с византийците при Ловеч през 1187 г. Църквата е била разрушена от турците при завземането на Велико Търново и напълно унищожена след земетресението през 1913 г. Затова на нейно място е издигната реплика. В Асеновата махала се намират и църквите Св. 40 Мъченици, където бяха намерени гробът и златният печат на Калоян, Св. Успение Богородично, Св. Петър и Павел и Св. Георги Победоносец. За последните две църкви е необходимио да се пресече река Янтра, понеже се намират в подножието на хълма Трапезица. На този хълм са разкрити останките от десетки църкви, обществени сгради и царски дворец. Хълмът е известен и с факта, че тук през 1885 г. княз Фердинанд слиза от софийския влак на ЖП гара Трапезица и пеш изминава разстоянието до Асеновата махала, където провъзгласява България за независима държава (до този момент тя е васал на Турската империя) и вече се титулува „цар“. На слизане от Царевец, но този път вляво се намира хълмът Света гора – центърът на Търновската книжовна и живописна школа, която стои в основата на Втория Златен Век на Българската култура по времето на цар Иван Александър (1331-1371 г.). 600 години след края на царуването му – през 1971 г. на същото място официално е открит Великотърновския университет, който е най-старото извънстолично висше учебно заведение в България.

Възрожденският квартал на Велико Търново – Варуша, обхваща най-високата част на града. Той започва с известната Самоводска чаршия – атрактивният пазар на възрожденско Търново от 19 век с множество дюкяни и занаятчийски работилници. Тук се намира и напълно реставрираният и действащ Хан Хаджи Николи – една от най-майсторските работи на уста Колю Фичето. Майсторът е построил и Къщата с маймунката, църквата Св. Спас, от която са запазени стените, и църквата Св. Николай, която е функционираща. Част от стария град е и колоритната ул. „Гурко“, разположена покрай река Янтра с панорамни изгледи към Паметника на Асеневци и Художествената галерия. На улицата се намира Сарафкината къща, която функционира като Енографски музей на града. В кв. Варуша е разположен й родният дом на Петко Р. Славейков. Тези гости на града, които търсят евтини хотели във Велико Търново могат да отседнат в някои от многобройните къщи за гости и семейните хотели в кв. Варуша и района около Царевец. В най-ниския ценови клас са самостоятелните стаи и хостелите, а в най-високия класическите четири- и петзвездни хотели във Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


− 2 = 3

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.