Бизнес етикета на шведите

ШвецияПовече от 87% от населението на Швеция населява един от седемте главни града в държавата, сред които най-големите са столицата Стокхолм, Малмьо и Готенбург. Шведите като цяло са сдържани и любезни хора, колкото отзивчиви, толкова и трудни за разчупване.

При бизнес пътуване, най-вероятно ще ползвате услугите на авиокомпания, за да стигнете дотам. Евтини самолетни билети предлагат авиокомпаниите WizzAir и Air France.

Като типични жители на скандинавска държава, повечето стокхолмчани държат изключително много на точността, затова избягвайте дори и малките закъснения по какъвто и да бил повод. Всъщност, това важи не само за корпоративни срещи, но и за всеки средностатистически швед, независимо, дали става въпрос за ходене на работа, гости или среща за кино. В случай, че поводът да не сте навреме на определено място не зависи от вас, обадете се предварително да предупредите, за да покажете, че държите на човека срещу вас.

Ако отивате на среща в ИТ, медийната или интернет сферата, може да си позволите и не толкова формално оклекло, тениска, дънки и едно стилно сако отгоре биха били най-подходящи за подобни случаи. Запътили ли сте се, обаче, за мийтинг в друга област, трябва да знаете, че шведите държат изключително много на официалността. Подгответе най-добрия си костюм и вратовръзка и се постарайте обувките ви да са изрядно чисти.

Егалитарният дух на местните хора прави статуса на присъстващите на бизнес срещи не толкова важен, колкото би бил, ако бяхте на такава в Англия или Япония, например. Решенията се вземат с участието на всички и ще бъдете приятно изненадан, да усетите, че и вашият глас има значение за фирмата. Размяната на визитни картични, както на повечето подобни случаи, е нещо съвсем естествено, но тук функцията им е сведена до чиста формалност и информиране относно името и длъжността на човека срещу вас.

Разговорите обикновено са съсредоточени почти изцяло върху темата или проблема, заради който са ви извикали, даването на лична информация обикновено се запазва за след края на срещата, в някой приличен бар или ресторант, където употребата на спиртни напитки е част от традицията, в случай, че всичко преди това е минало наред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


6 + = 12

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.