Тенденция на онлайн медиите

Забелязали ли сте че хората все по-често обсъждат новини чути не по радиото и телевизията или прочетени във вестниците, а такива прочетени във интернет сайтове. Причините за тази тенденция са много и за всеки медиен канал са различни.

Вестниците например имат един основен недостатък – в тях четем информация от вчера, а не нови неща. Между временно, хората стават все по-загрижени за околната среда и се стараят да рециклират каквото могат и да съхраняват природата. Поради тази причина, много от тях решават да не си купуват вестници заради хартията на които се печатат, а тя е произведена от дървесина, за набавянето на която са отрязани не малко дървета. За сметка на това, в днешно време всеки голям вестник има свой сайт във който всеки може да прочете новините онлайн.

Телевизиите усещат най-слабо отлива на заинтересувани хора, но те пък имат друг проблем – пиратството. Все по-често нещата излъчвани по дадена телевизия се появяват веднага в някои сайт. Така, те губят редовни зрители. През последната година телевизиите работят усърдно върху онлайн присъствието си. Създадоха добри онлайн портали и започнаха да предават директно своята програма в интернет. По този начин, се стремят да запазят вниманието на хората върху себе си. Основен проблем при тях е масовото мнение, че в телевизията има голяма цензура. Това е и една от причините все повече хора да задоволяват своята жажда за новини от алтернативни източници.

Радиостанциите от своя страна имат една постоянна група от слушатели, например хората които шофират. Големите радиостанции отдавна излъчват своите програми онлайн. Радио Фреш например е едно от най-развитите във тази насока. В момента радиостанцията се слуша от повече хора онлайн, отколкото по стандартният радио-вълнов метод с радио приемници. Така, радиото успява да задържи вниманието върху себе си, а от там и рекламодателите които плащат за излъчване на техни реклами онлайн и офлайн.

По всичко личи, че пазара на информация бавно но сигурно се променя и то в посока към онлайн източниците на информация. Който успее от рано да осъзнае това, ще може да продължи да оперира на този пазар, а другите просто ще бъдат заместени от някой друг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


6 − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.