Докоснете се до дивната красота на „Аязмото” в града на правите улици

Парк „Аязмото” в Стара Загора е създаден през февруари 1895г. Тогава на това място се е намирала дъбова гора, която е била безскрупулно унищожена, заради османски везир, който преминавал от там. Благодарение на това, че Митрополит Методи Кусев се заема с нелеката задача да възстанови разрушения район, днес жителите на града на правите улици се радват на първия парк от европейски тип в България. Той среща много трудности по пътя на възобновяването на красивото място, но не се отказва от идеята си и превръща пустия район в прекрасен и богат на различни дървесни видове парк. Днес той е едно от най-красивите места в Стара Загора. Някои от дървесните видове, които осигурява Метрополита са пренесени от Бяло море. Те са запазени и грижливо поддържани.

Навремето, княз Фердинант харесал парка изключително много и искал да издигне своя резиденция сред парка. Старозагорци, обаче, твърдо застават против това и осуетяват плана му. За тези, които не са посещавали „Аязмото”, ще отбележа, че едно от най-посещаваните места в него е параклисът, който се намира в началото на парка. Той е малък, но е грижливо украсен. Старозагорци често влизат в него, за да запалят свещичка за здраве и благополучие.

Парк „Аязмото” е известен сред жителите на града и с „Жабките”, където младите често си уговарят срещи. Това е шадарван, който се намира близо до паметника на Митрополит Методи Кусев. Формата му е кръгла, и на няколко места са монтирани метални жабки, като от устата на всяка една от тях излиза струя вода. За съжаление, все по-често можете да видите шадарвана празен.

Когато решите да посетите „Аязмото”, непременно влезте и в „Залата на смеха”, където ще се забавлявате с криви отражения на образа си в 10 огледала. Други интересни забележителности в парк „Митрополит Методи Кусев” е паметникът на Алеко Константинов, стадион „Берое”, площадките по бадминтон, тенис кортовете и не на последно място,  новооткритият фитнес на открито.

Ако имате път към града на поетите, непременно посетете това очарователно местенце. Тук сетивата ви ще се наситят от дивната красота на природата и чудото на човешката добрина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


3 + 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.