Померанът – най-малкият представител на породата немски шпиц

Померанът е най-малката разновидност на породата немски шпиц. Въпреки размерите си – помераните са много своенравни, самонадеяни и дръзки кучета с ведър екстровертен нрав. Тези кучета са малки, но активни и са чудесни компаньони и пазачи. Изключително успешно се представят и при състезателни участия по избожби. Обичат похвалите и поощренията. Лесно се приспособяват в различни ситуации. Бързо свикват с честите процедури по поддържане на козината, както и с къпането.

Помераните се срещат във всякакви разновидности на цвета, но най-популярни са в оранжево и червено. Други цветове на окраската са черно,кафяво, бяло, зонарносиво…

Това, което им придава интересен и впечатляващ облик, е тяхната козина. Помераните имат двойна козина с дълъг косъм и много пухкав подкосъм. При правилно поддържане, козината им е много пищна и кадифено мека, като около врата и рамената образува красива яка, наподобяваща грива.

Опашката на померана е изправена и завита по продължение на гърба, което е много характерно за породата. Нейното разположение и вид го отличават от другите породи шпицове. Опашката е като сноп от дълга, бляскава козина, създаваща излюзията за окръжност.

Кучетата от този вид са с интересна лисича муцунка, очите им са малки и с живо, ведро излъчване. Ушите са разположени близо едно до друго – малки, изправени и заострени.

Помераните са много интелигентни кучета, които обичат да са в обкръжението на хора. Ако тренирането им започне навреме, помераните са чудесни семейни кучета, поради техния дружелюбен характер. Тъй като са с доста малък размер, на височина достигат от 18 до 22 сантиметра,  помераните не се нуждаят от дълги разходки и спортна активност, но са енергични и изискват много внимание от стопаните си.

За щастие помераните не страдат от много заболявания. Често срещан проблем е изместването на колянната капачка, поради което е добре кучето да спазва правилна диета и да не скача от височини, за да не се наложи в по-напреднала възраст оперативна намеса. При помераните може да се наблюдава свиване на трахеята, съпроводено с хриптене или кашлица в усилията да се почистят дихателните пътища. Този проблем е доста по-често наблюдаван при кучета с наднормено тегло. Обичайно нормалното тегло е около 1.5 – 2.5 килограма. Като се допуска женските кучета да са по-едри от мъжките, за да е по-облекчена бременността и  раждането на малките.

Други здравословни проблеми могат да бъдат свързани с появата на пристъпи с припадъци и хипогликемия  (ниски нива на кръвната захар) при младите и много малки кученца. Често този проблем възниква при оскъдно хранени или лошо качество на храната.

Типично за по-дребните породи кучета е да са с по-голяма продължителност на живота. Помераните могат да живеят до 15 и дори повече години.

Вижте още интересна информация за следващата по големина разновидност на немския шпиц – малък шпиц, който е също толкова чаровен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


− 2 = 2

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.