Хостинг – какъв вид да изберем

В тази статия ще се опитам да обясня и сравня видовете хостинг, както техните предимства и недостатъци. По света и в България има богат избор както на хостинг фирми, така и на специални хостинг услуги, които те предлагат. Определете правилният за вас вид хостинг услуга, за да оптимизирате най-добре вашето присъствие в нета.

Споделен Хостинг:

На конкретния сървър съжителстват стотици споделени акаунти, като ресурса на машината се разпределя между тях. Хубавото на този вид хостинг е че е най-евтиния от възможните хостинг решения. Лошото е че трябва да споделяте ресурса на машината със множество други сайтове, хостнати на него. А при ситуация когато някой от другите сайтове започне да натоварва прекомерно сървъра, са потърпевши останалите потребители, които шерват настоящия сървър. Най-Често администраторите премахват или преместват такива натоварващи блогове, но за това трябва време, през което вие ще имате загуби в време за зареждане на страниците, трафик и др.

Но въпреки това споделеният хостинг е идеално решение за малки сайтове, информативни или фирмени с малка посещаемост. А хостинг компаниите предоставят разнообразие от видове планове за споделен хостинг, за да задоволят и най-капризният клиент.

VPS – Виртуален Сървър

Както при споделеният хостинг, така и тук на една машина се инсталират няколко виртуални сървъра. Но различието е в количеството. Броят на VPS плановете в един сървър е десетки пъти по-малък от колкото при споделеният хостинг. Освен това при VPS плана имате точно заделени и определени ресурси от сървъра само за ваша употреба. Услугата е малко по-скъпа отколкото при споделеният хостинг, но за сметка на това имат по-голяма сигурност и гарантиран сървърен ресурс. И тук се продават множество планове, в зависимост от вашите критерии за оперативна памет, дисково пространство, скорост на свързаност и други параметри. ВПС сървърите са идеални за средно натоварени блогове, всякакви електронни услуги и онлайн магазини със средна натовареност.

Dedicated сървър

По друг начин казано това е да си наемете цял сървър само за вашите нужди. Скъпо удоволствие, но ако имате натоварен сайт с много посетители dedicated сървъра е подходящ за вас. Когато сте си наели сървър имате много опции. Можете да си избирате с каква операционна система да работи сървъра. Можете да си подновявате програмите по всяко време, докато при споделения хостинг или виртуалните сървъри за подновяването се грижат администраторите в хостинг фирмата, а те невинаги действат на момента. Вместо вземете под наем сървър, можете да си закупите такъв, като вие си избирате хардуерните параметри на сървъра. След това може да го поставите в Дейта Центъра на някоя от Хостинг компаниите. Тази услуга се нарича Колокация. Тук изгодата ви е че можете да подновявате не само софтуера , но и хардуера на вашият сървър.

Напоследък все по-известен взе да става облачният хостинг. На него ще отделим цяла една тема, за да ви запознаем по-подробно най-новата тенденция в света на хостинга.

А вие преди закупуване хостинг акаунт или да ползвате наети сървъри, обмислете подробно от какво имате нужда, за да си определите правилно разходите за вашата онлайн дейност.

Публикувано от

irgnet

Уебмастър съм и се занимавам с интернет маркетинг и SE оптимизация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


6 − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.