Анормално сърцебиене или какво представляват сърдечните аритмии?

За да изпомпва кръв към тялото и да поддържа живота сърцето прави ритмични удари. При сърдечни аритмии е характерно, че този ритъм се нарушава и се чуват странни шумове. При здраво сърце, това може да доведе до минимални последици, но ако то е болно аритмиите могат да са животозастрашаващи, защото могат да причинят инсулт или сърдечна недостатъчност.

Сърдечните аритмии се получават, когато е нарушен нормалният електрически цикъл на сърцето. Обикновено слабите токови импулси активират горната част на сърцето малко преди долната му част, където са мускулните камери, които изпомпват кръвта. Бързите аритмии са известни като „тахиаритмии“, а бавните като „Брейди аритмии“. Повечето аритмии произтичат от горната част на сърцето, те са тревожни но не и животозастрашаващи. Тези обаче, които са от долната част са опасни за живота.

Причини за възникване на сърдечни аритмии

Някой сърдечни аритмии за резултат от вроден дефект на сърцето. Други са в резултат от различни заболявания, които човек е развивал в продължение на години. Аритмиите могат да се появят и внезапно в резултат на инфаркт. Не са редки случаите да се получи това състояние от приемане на различни лекарства, от прекомерна употреба на алкохол и цигари. Симптоми при сърдечни аритмии са появата на силно сърцебиене, чувство на умора или прималяване, изпадане в безсъзнание, както и недостиг на въздух или болки в гърдите.

Видове сърдечни аритмии

  1. Камерно мъждене – сърцето бие твърде бързо и неравномерно. Този вид аритмия изисква лечение, защото може да увеличи рискът от инсулт.
  2. Пароксизмална синусна тахикардия – има моменти, когато сърцето бие бързо, но ритмично. Този вид аритмия е неприятна, но обикновено е безопасна.
  3. Ектопични удари – сърцето има допълнителни удари. Лечение обикновено не е необходимо, освен ако няма няколко допълнителни удара поред и / или ако има други проблеми със сърцето като вродена сърдечна недостатъчност.
  4. Камерна тахикардия – сърцето бие твърде бързо и не може да изпомпва достатъчно кръв. Този вида аритмии са много опасни и изискват незабавно лечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


1 + 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.