Вадене на зъби и импланти – взаимовръзка и възможности

Ако ви предстои вадене на зъб и смятате да възстановите липсващия зъб чрез зъбни импланти или имплант, информацията за подготовка и предпазване на областта, в която се вадят зъби, е точно за вас. След изваждането на зъб нормално  костта се свива или резорбира. Свиването на костта зависи от строежа, количеството и качеството на костта. Плътната кост обикновенно е по-стабилна, което води и до по-малка загуба на алвеоларна кост. Много порьозната кост, която по природа е по-тънка, ще се резорбира значително повече. В зависимост от анатомичната област, леки промени в костта могат да повлияят бъдещото реципиентно място, в което ще се постави зъбен имплант. За да се намали необходимостта от допълнителни подготвителни процедури преди или по време на операцията по поставяне на зъбни импланти, трябва сериозно да се проучи въпроса с подготовката и предпазвнето на областта в която ще се вади зъб/зъби.

Предпазването и подготовката на мястото на вадене на зъб се състои в поставяне на костно заместителна присадка, която да запълни празната костна алвеола останала след изваждането на зъба, както и възможно поставяне на мембрана върху нея, за да се предпази костнозаместителния материал. Има различни видове костнозаместителни материали, които могат да се използват за предпазване и подготовка на областта в която ще се вади зъб, това са синтетичен костнозаместителен материал, животинска кост, дарителска кост от човек, или собствена от пациента кост. Чрез поставянето на кост в алвеолата, заобикалящата кост става по-стабилна и по-малко податлива на резорбция. Това може да стабилизира заобикалящата кост и да я направи подходяща за поставяне на импланти. Цената на костнозаместителната присадка е различна и се променя в зависимост от индивидуалните показания. Това зависи от конкретния материал, който се използва и количеството от него, което е необходимо. Цената при общопрактикуващ стоматолог, може да е по-ниска в сравнение с тази при специалист хирург или пародонтолог.

Ако ви предстои вадене на зъб и смятате да продължите лечението си със зъбен имплант, процедурата по костнозаместване е точно за вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


+ 1 = 7

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.