По-добро осветление за работа, отдих и игра

Приятна или неприятна работа? Няма голямо значение. Лампите правят всичко малко по-лесно – навсякъде и винаги. Внимателният избор на подходящото съчетание от лампи може да ни струва нещо ненужно, тръдно или направо досадно, но често това е единственият начин да направим домашния офис приветлив, работата с компщтър – не толкова уморителна, а игрите – още по забавен миг от всекидневието. Ето няколко съвета от професионални електротехници за това.

Работното място – с или без компютър

Височината на настолната лампа трябва да може да се регулира, а самата лампа трябва да има регулируемо рамо и регулируема глава ( в която се намира крушката). Така ще може да насочите светлината точно където е необходима. Ако работите с компютър, опитайте да използвате лампа, която осветява достатъчно голяма площ, без да хвърля отражения върху екрана. Ако същевременно осветявате стената зад монитора, намалявате контрастта между светлината и сянката и това помага за облекчаване на напрежението на очите. Друг вариант е да облеете цялата стая с мека фонова светлина, като използвате обърнат нагоре лампион или лампа на тавана с фиксиран или висящ абажур.

Слънчевата светлина е винаги добре дошла, но тя може да предизвика отблясъци и отражения върху екрана на компютъра. Затова е важно да помислите как ще разположите бюрото спрямо прозорците и да поставите щори, за да можете да спирате ярките слънчеви лъчи, когато трябва.

Детските стаи са важни места за работа.

Децата трябва да виждат какво правят, когато работят (макар за нас, разбираа се, това да прилича на игра!). Детските стаи трябва да имат настолна лампа с подвижен абажур, лампа за четене над леглото и висяща лампа за общо осветление на игрите и писането на домашни. След това, разбира се, е важно лампите да могат лесно да се включват и изключват, и да бъдат на подходяща височина, за да не заслепяват.

Осветяването на различни елементи от детската стая я прави също толкова уютна, колкото и холът. За по-сигурно обаче винаги здраво закрепяйте всички кабели.

Писане на домашни, занимания и готвене на масата

Масите за трапезарии по-скоро трябва да се наричат „маси за всичко” – място за работа, занимания и хранене. Това поставя сериозни изисквания за качеството на светлината. Висяща лампа с метален или тъмен абажур насочва светлината надолу към повърхността на масата. Ако лампата виси на 55-60 ст над масата, всеки седнал ще може да вижда, без да бъде заслепяван. Големите и дълги маси често се осветяват по-добре от повече лампи. Абажурите с променлива височина са практични, защото позволяват промяна на осветената площ. Димерите са полезни, защото позволяват контрол на силата и интензитета на светлината.

Светлината облекчава кухненската работа

Кухнята е и работно място със свои много специфични изисквания към осветлението. Осветяването на плота с халогенни крушки или луминесцентни лампи осигурява ярка и равномерна светлина без отблясъци по цялата работна повърхност, с което приготвянето на храната става по-лесно и по-безопасно. Осветяването на кухненските шкафове – с вградени лампи зад стъклените вратички или със спот лампи на тавана – улеснява търсенето на разни неща в тях. Освен това спот лампите разпръскват светлината равномерно по цялото помещение, като придават искрица индивидуалност на кухнята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


3 − = 2

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.