TOEFL и IELTS сертификати за английски език

Един от най-разпространените и всепризнати сертификати за владеене на английски език е TOEFL . Абривиатурата му идва от съкращението на Test of English as a Foreign Language. Той непременно ще потрябва на всеки, който тръгне да кандидатства в чуждестранен университет. Този сертификат вече е взет от над 25 милиона човека по света.

Няма да е пресилено, ако кажем, че TOEFL е един международен паспорт, ако имате амбицията и желанието да се обучавате в чужбина. Той е признат от над 7000 чуждестранни институции и в над 130 държави. Тестът представлява диплома като гарант за това, че владеете английски език и е равностойна на диплома за завършено средно образование. Без да се притежава сертификат за език, е почти невъзможно да се запишете в чужд университет, тъй като учебните заведения не могат по друг начин да бъдат сигурни, че имате възможност пълноценно да участвате в образователния процес в съответният университет, в който се преподава на английски език.

За да бъдете добре подготвени за TOEFL има два начина – курсове по английски език и лична самоподготовка по специални материали. Курсовете според много специалисти са по-добрият и уместен начин, защото по този начин бихте могли да сравнявате постиженията си с тези на останалите,  както и да имате препоръки и умения на опитни преподаватели, а също и по-висок стимул да учите на според организирано време, планове и т.н. Този тест може да се направи онлайн, докато например IELTS в България се прави само на хартиен носител. Устната част на теста се записва на микрофон, докато при другия тест – той е под формата на диалог. Може да се каже, че изпитът TOEFL е за онези, които желаят да следват в Европа, защото в тези университети се изисква най-много него. През последните години IELTS сертификатът придобива добри позиции за кандидатстващите в САЩ, Канада и Австралия.

Всяко изпращане на изпитните резултати от TOEFL излиза по 15 долара на университет. В това, което сте заплатили, за да се явите на самия тест, влиза само препращането на оценките ви в четири висши учебни заведения и то до две седмици след теста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


7 + 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.