Управление на онлайн репутация – защо и как?

Чували ли сте цитата „…ходи обяснявай после, че нямаш сестра”? Веднъж тръгне ли слух за вас, трудно можете да го спрете офлайн, а какво остава в Интернет пространството, където всеки втори е анонимен. Репутацията е нещо важно за вас, отношенията ви с хората зависят от нея. Всъщност от нея зависи дали отношения изобщо ще се състоят, защото ако потенциалният ви клиент или работодател чуе или прочете нещо лошо за вас, вероятно ще остане предубеден и вероятно няма да има желание да проучва дали са истина или да рискува с вас. На опашката има много други.

Репутация е това, което може да определи успеха или провала. Дори да сте изрядни във всяко едно друго отношение. Дори много да обичате работата си и да я вършите със страст.

Едно време, когато хората се интересуваха от дадена фирма или личност, питаха свои познати за нея, търсиха информация във вестниците, защо не и в библиотеката… Е, днес тези методи са почти безвъзвратно отминали.
В ерата на смартфоните и постоянната безжична свързаност с Интеренет, потребителят е улеснен: просто отваря Гугъл и научава това, което му е нужно.

Какво ще научи бъдещият ви клиент за вас, когато потърси в Гугъл вашето или името на фирмата ви? Поставете се на негово място – вие бихте ли се предпочели, или бихте потърсили друга фирма/човек за съответната работа?

От една страна е хубаво, че потребителите вече имат своите платформи – форуми, блогове и други, в които да дават свободни отзиви за продукти или услуги… От друга страна, много по-често недоволните се оплакват, отколкото доволните хвалят. Везните почти винаги са наклонени в полза на негативите. Другият проблем е анонимността в Интернет. Винаги някой може да се представи за ваш недоволен клиент или партньор и да ви представи в лоша светлина, а всъщност да е част от конкуренцията и просто да иска да ви вземе клинтите…
Но ето я и добрата новина – колкото и децентрализирани да изглеждат мненията на хората – по всевъзможни форуми, новинарски сайтове, блогове и др., потенциалният ви клиент отваря точно едно, централизирано място, от което ги достига.

И това е естествено най-важното място, по което занимаващите се с управление на онлайн репутацията работят най-много – търсачките: Google(82% пазарен дял), Yahoo(5%), Bing(8%) и други.
Ако можем да контролираме резултатите в търсачката, бихме могли да представим по-положителни или най-малкото неутрални резултати най-горе, така че потребителят да научи за добрите страни на компанията или личността, а не лошите.

Макар, че управлението и поддръжката на онлайн репутацията е нещо ново в България, а и по цял свят, от ORM.BG вече сме се специализирали в нея и можем да се похвалим с над 3 години опит и десетки доволни клиенти. Ако се интересувате от нещо, свързано с нашите услуги, ще се радваме да ви отговорим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


1 + 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.