Значение на цветните букети у нас и по света

Свикнали сме, при всеки повод да подаряваме цветя, а без тях не може да мине нито една сватба или официален повод. Украсата от цветя винаги изисква умения не само за съчетаване на форми и цветове. Някои цветя увяхват по-бързо от други, а ароматите им също изискват съчетаване. Откриване на истински, знаещи и можещи флористи е доста трудна задача. При необходимост от доставка на цветя София е мястото, където най-лесно се намират специалисти по аранжиране на цветни украси.

Цветята носят определена символика и тя е различна навсякъде по света. В подаряването на цветя и украсата на помещения за различни поводи има тънкости, които са известни на хората, на които това им е работата. Останалите не вникват чак толкова навътре в нещата, а би трябвало. Ако у нас няма особено значение какви цветя подаряваме и ползваме за украса, то по света едно цвете може да е причина за тежка обида.

В никакъв случай не се подаряват хризантеми в цяла Европа. Те се считат за гробищни цветя и подаряването им за рожден ден, сватба или друг подобен повод е крайно нелепо. Тази традиция е проникнала в Европа от Япония, така че и там трябва да се внимава с хризантемите. Тук обаче тези красиви цветя нямат лоша слава и всеки се радва да ги получи като подарък. В колкото по-екзотична страна отива човек, толкова повече трябва да пита и да се интересува, преди да купи цветя за подарък. В Мексико и Бразилия ако подарите на някого лилави цветя, то отношенията ви с нещо ще се скъсат завинаги. Там такъв букет символизира смърт.

В Гватемала бели цветя се ползват само за погребение, а в Чили никога не подарявайте букети, в които има жълти цветя – там те изразяват презрение. Ако сте в Африка, въздържайте се от подаряване на цветя. В Кения се поднасят цветя само в знак на съболезнование, а в Танзания изобщо не е прието да се подаряват цветя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


2 + = 6

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.