Оловен акумулатор

Как работи оловния акумулатор

Вашият автомобил е мъртъв без една от най-важните си авточасти – акумулатора. Не просто ще имате проблеми със запалването, а и доста по-сериозни с цялата електрическа система, ако той не е наред.

Вашият акумулатор има отрицателен и положителен изход. Тези изходи са свързани с цялостната система на вашия автомобил и осигуряват захранването на редица други автомобилни части като фаровете, радиото, климатика и най-вече стартера на вашата кола.

Стандартно един акумулатор има 6 вътрешни части, наречени клетки. Всяка клетка, част от тези стратегически авточасти има свой положителен и отрицателен изход. Самите клетки са изградени от 16 метални плочи всяка. Положителния край на една клетка приема входящи електрони, а негативния отдава електрони.

Целите клетки са потопени в силно реактивна химична баня. Самата баня представлява разтвор на 65 процента дестилирана вода и 35% сярна киселина. Така получената комбинация е електролит, който спомага за зареждането на тези съществени за днешните автомобили авточасти. Всъщност именно това представлява в своята основа масовата дума електролит – означава материал, който провежда ток.

Всяка клетка в акумулатора произвежда около 2 волта от нужното напрежение. Така комбинацията от всички клетки е достатъчна, за да предостави нужното, за да работи нашия акумулатор максимално добре и да ни помогне да посрещнем нуждите от електричество на своя автомобил.

Сумите от напрежението се събират постепенно и в своя изход акумулатора вече е достатъчно подготвен за нуждите на стартера например. След като е стартиран двигателя се включва и алтернатора, които помага зареждането на акумулатора, който обръща химическата реакция и отново е зареден и готов.

Основните причини за повредите в тези авточасти е спукана клетка или понижаване концентрацията на разтвора от сярна киселина вследствие доливането на вода в него. Все пак няма вечни акумулатори и това налага подмяната им понякога, за да гарантираме лесното и ефективно функциониране на нашия автомобил и да осигурим комфорта за нас водачите и нашите пътници.

Публикувано от

admin

Казвам се +Ангел Евтимов и се занимавам с уеб и SEO от близо 5 години. През 2009г., заедно с двама колеги от университета основахме Уебнотайз ООД и вече 3 години не спираме да работим усърдно и да доставяме качествени услуги на нашите настоящи и бъдещи клиенти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


− 4 = 5

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.