Вино – запазва хубавите спомени

Вино, напитката с която се е отпразнувала не една победа. Напитка, възхвалена в множество творби, подтиквала към действие поети, мислители, военнокомандващи, откриватели.Напитката, която е имала и свой собствен бог, според древногръцките митове и легенди, Дионис, богът на виното, лозарството и веселието.

Дионис е бил почитан и в Древен Рим и Тракия, но под друго име – в земите на траките използвали името Загрей. Произвеждането на вино в региона ни има вековни обичаи. В нашата страна могат да се видят много видове грозде. Виното, произвеждано в в нашата родина не отстъпва по нищо на произвежданото във Франция и Италия. Висококачественото червено и бяло вино е грабвало нееднократно отличия от изложения по цялото земно кълбо.

По нашите ширини се отпразнува и Трифон Зарезан – денят на лозарите, празник посветен на виното. По стар стил Трифон Зарезан се е посрещал на 14.02., но днес го отбелязваме на 01.02. Обичаят е различен в различните части на страната, но е отличителено избирането на „цар” на лозята, който в някои части на България дори символично го окъпват във вино. Според разпространените вярвания за този празник, колкото повече вино се изпие и полее, толкова повече ще има през следващата година.

Каква е полезността от редовната, но с мярка консумация на червено вино е коментирано в продължение на дълъг период от време. Това е станало подбуда и да се провеждат многобройни опити, за да се пояснят мистериозните признаци на червеното вино. Според последните изследвания, честата и ограничена в количеството консумация на червено вино не само оказва влияние добре на сърдечно-съдовата система, но също при жените води до по-бавно покачване на килограми.

Според едно последно проведено проучване, хората, които редовно и умерено пият червено вино, ходят на стоматолог значително по-малко пъти. Вино, в съчетание с други продукти от природата е много резултатно при голям брой болести. Дори съществува като понятие в медицинската литература, терапия с помощта на вино – енотерапия, предписвана от доктор.

За виното има написано много, но никога то няма да може да се опише с думи, неговата енергия не може да бъде осъзната от произведенията, тя трябва да бъде изпитана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


3 + 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.