Симптоми при кървяща язва

Язвата представлява поражение на лигавицата, което се формира във вътрешната стена на стомаха. Тя може да бъде на стомаха,  дванадесетопръстника и др. Ако не се започне навременно лечение, пептичната язва може да се влоши и да доведе до кървене. Язвата може да се появи поради различни причини като: консумирането на пикантни храни, употребата на алкохол, тютюнопушене, прием на определени лекарства и др. Една от най-честите причини за появата на това заболяване е бактерията H.Pylori.

Симптоми

Симптомите за появата на язва включват нарушено храносмилане, усещане за парене в стомаха и болки в корема. Ако не започне навременно лечение, това може да доведе до усложнения, като перфорация и кървене. Симптомите при кървяща язва са следните: силна болка в областта на корема, кръв в изпражненията, повръщане на кръв, загуба на тегло, слабост и умора. Силното кървене на язвата се усложнява, когато въпреки заболяването пациента не се отказва от вредните навици като тютюнопушене, консумация на пикантни храни и др. Кървящата язва може да бъде животозастрашаваща, ако не се лекува.

Лечение

В случаите, когато симптомите при кървяща язва се усложнят, лекарят може да предприеме извършването на операция. Друг метод за лечение на кървяща язва е чрез ендоскопия. При този метод се използва устройство, което запечатва раните вътре в стомаха и по този начин спира кървенето. Има и други начини за спиране на кървенето, чрез инжектирането на медикаменти.

Медикаменти, като антиацидни средства и ПП инхибитори са препоръчват при лечението на язва, тъй като те помагат за неутрализиране на стомашната киселина.

Трябва да се отбележи, че след проведено лечение от кървяща язва на стомаха, има голяма вероятност пациента да получи симптомите отново, ако продължава да води нездравословен начин на живот. Затова налагането на определена диета като: ограничаване на консумацията на пикантни храни, избягване на тютюнопушенето и алкохола, е препоръчително.

Тези хора, които водят по-напрегнат и забързан живот, трябва добре да познават симптомите на кървяща язва, тъй като те са по-податливи на това заболяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


+ 8 = 10

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.