Стволови клетки могат да лекуват сърдечния мускул

Учените от университета в Бристолската школа на клиничните науки са установили, че стволвоите клетки от пъпна връв могат да помогнат на клетките на сърдечния мускул да се възстановят след увреждане от сърдечен удар. Това е добра новина за хиляди по света и у нас. Според световната здравна организация хората, които са оцелели след инфаркт или инсулт и имат сериозни увреждания наброявт повече от 20 милиона. Това е доста сериозна и плашеща цифра, която може обещаващо да намалее след положителните резултати от проучването със стволови клетки и техните регенеративни способности. Използването на собствени клетки намалява до гоялам степен вероятността от отхвъряне от имунната система на организма, но пък от друга страна в момента не са много хората, които могат да се възползват от новото ткритие, защото лечението и замразяването на собствени стволови клетки е сравнително ново откритие.

След редица опити и тестове, учените са установили, че е възможно да се извлекат определени клетки от пъпната връв на човек и да се превърнат в клетки на сърдечния мускул. Новите открития могат да имат сериозно влияние върху бъдещето лекуване на последиците от инфарк и инсулт, въпреки че съществува и друг негативен фактор, а именно по-трудното лечение и възстановяване на клетки и тяхната функционалност поради старост. Тъй като обикновено инфаркт и инсулт получават хора в напреднала възраст, учените смятат, че тяхното възстановяване ще е доста по-трудно отколкото на млад индивид, но въпреки това са оптимисти за резултатите и нивото на възстановяване, което може да се постигне чрез този вид терапия.

Поради причинния фактор – възраст – изследването се фокусира върху рядък вид клетки наречени CD133 +, които присъстват в костния мозък на възрастните хора. Благодарение на точно тези клетки регенерирането на сърдечния мускул е напълно възможно. Професор Джерами Пиърсън, директор на британската фондация за сърдечни трансплантации, казва, че това проучване е от изключителна важност, защото ще покаже за първи път, че е възможно да се диференцират стволови клетки от пъпна връв в такива изграждащи сърцето в лабораторни условия. Резултатите са окуражаващи за момента, но все още има редица въпроси, които трябва да се изяснят преди тези методи да се използват на практика при хората. И все пак всеки един, който се е възползвал от услугата да замрази собствени или на детето си стволовиклетки ще може да разчита на тях в случай на инфаркт или инсулт в напреднала възраст. Всяко едно откритие в областта на лечението и терапията със стволвои клетки подтиква все повече хора да използват възможността да съхранят клетки от пъпната връв при раждане на децата си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


− 2 = 1

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.