Качествени ръчно тъкани килими от изтока

Килимът е вещ, която обикновено служи дълги години, понякога дори съпътства живота на няколко поколения. Изборът на качествени килими започва с четене на информация в интернет, обиколки по магазините и не на последно място съветване с близки и познати. Ръчно изработените килими са по-скъпи от машинните, особено ако са от естествени материали. Това е поради сложността на ръчната изработка, при която сръчни тъкачки ден след ден втъкават фини орнаменти, сложни фигури и съчетават цветове.

Разумно е да се избират качествени изделия от сайтове на реномирани търговци като  килими Славов. Ръчно изтъканите килими имат особена аура. Те внасят много топлина в домовете на хората. Ярките шарки, грейнали на пода придават настроение и уют, а меката им повърхност привлича децата и домашните любимци, които обичат да сядат и лягат на пода.

В зависимост от добиването на естествените материали те могат доста да се различават като цени. Вълната може да е от различни породи овце, с различно качество, свойства и особености при обработката. В някои ферми, произвеждащи вълна за килими дори хранят овцете по специална диета, за да добият прежди с по-високо качество. Най-качествената вълна е мека, няма неприятна миризма и поема равномерно оцветителите. При оформянето на преждата нишката е по цялата си дължина с еднаква дебелина, без дефекти. От такава прежда се изтъкават най-качествените килими, които съответно са и най-скъпи.

Ръчно тъкани килими се изработват и от изкуствена прежда. Тези килими са много красиви, като същевременно са и много трайни. Освен това изкуствената прежда се обработва по такъв начин, че да не причинява алергии и здравословни проблеми. Това е единственият фактор, по който тя превъзхожда естествената.

При избора на машинни килими хората могат да избират сред необятно море от шарки и десени. Тъкачните машини се управляват от компютър, което дава огромни възможности за декориране на килимите. Ръчните килими имат по-ограничени възможности за вграждане на шарки, заради високата трудоемкост на процеса, при втъкаване на прекалено дребни елементи. Въпреки това, ръчните килими изпъкват повече в интериора, тъй като носят особен чар, заради своята уникалност. Обикновено ръчните килими се изработват в ограничени бройки. Дори и да се повторят модели, те не си приличат, тъй като преждите при оцветяването получават различни нюанси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


1 + 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.