Що е това Amazon.com

Amazon.com, Inc  е американска мултинационална компания за електронна търговия със седалище в Сиатъл, Вашингтон, САЩ. Това е най-големият световен онлайн търговец на дребно. Компанията също така произвежда потребителска електроника – именно Amazon Kindle четец на електронни книги – и е основен доставчик на компютърни услуги в „облака”.

Amazon има отделни сайтове за следните страни: САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Испания, Япония и Китай, с международна доставка в някои други страни, за някои от своите продукти на дребно. Също така се очаква да започне своите сайтове в Полша, Холандия и Швеция.

Джеф Безос създава компанията (като Cadabra) през юли 1994 г., като сайта amazon.com пуснат онлайн през 1995 г. Компанията е преименувана на реката Амазонка, един от най-големите реки в света, която от своя страна е кръстена на амазонките, легендарните жени воини в гръцката митология. Amazon.com започна като онлайн книжарница, но скоро започват продажба на DVD, CD, MP3 файлове за изтегляне, софтуер, видео игри, електроника, дрехи, мебели, храни, играчки и бижута.

Както вече споменахме компанията Amazon започва като онлайн книжарница.  Докато най-големите книжарници по това време и услуги като пощенски каталози можели да предложат около 200,000 заглавия онлайн книжарницата  Amazon би могла да предложи и продава много повече. Безос искал името на неговата компания да започва с буквата „А“, така че да се намира още в началото по азбучен ред.  Той започнал да търси в речника и се спрял на името „Amazon“, защото това било място, което е „екзотично и различно“ реката  Amazon, най-голямата река в света, тъй като той се надявал компанията му ще бъде най-голямата един ден.  От 2000 г. логото на Amazon е стрела, която води от А до Я, удовлетвореност на клиентите (формираща усмивка). А целта е да има всеки продукт в азбуката.

Първоначалния бизнес план на  Amazon  е необичаен. От компанията не очаквали печалба за четири до пет години. Бавния растеж провокирал недоволството на акционерите, че дружеството не достатъчно бързо постига рентабилност. Amazon упорства и в първото тримесечие на 2001 г. неговата първа печалба възлиза на  $ 5 милиона или 1 цент на акция, с приходи  повече от $ 1 милиарда. Печалбата, въпреки че била скромна, служи за да докаже, че този бизнес модел може да бъде печеливш.  През 1999 г. списание Time обявява Безос за личност на годината, с което се признава за успеха на компанията Amazon в популяризирането на онлайн пазаруването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


+ 4 = 9

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.