Зоопортал – светът на слоновете

Най-големият български зоопортал всеки ден изкушава читателите си с любопитна информация.

Една от най-впечатляващите теми разказва за особеностите и поведението на слоновете. Те са най-големите сухоземни бозайници на земята с тегло около 3200-6500 кг. Спадат към тревопасните животни и се изхранват с трева и кори на дървета, плодове и листа. Живеят в голяма група, която се състои от един лидер. Те могат да живеят повече от седемдесет години. Много от малките слончета са пострадали значително поради смъртта на майките си, които са били примамени или убити от бракониери. Когато слончето е сираче, една от кърмещите крави го приема, но това не се случва винаги.

Слоновете страдат  много от стрес като човешки същества.  Дори може да умрат. Те имат много силна памет. Те дори могат да убият човек, ако го усещат като заплаха.

Малките слончета са много скъпи за поддръжка. Те изискват специално мляко и много грижи. Трябва да живеят в топли места, тъй като лек студ може да причини смъртта им. И точно както е отбелязано по-горе, стресът влияе на тяхното благосъстояние и може да доведе до смърт. В Кения има няколко паркове, които се грижат на приетите слонове. Едно такова място е националният парк Дафне Sheldrick в Найроби. Посетителите се приканват да приемат слонче, което ще бъде по-късно освободено след като достигне до зрялост.

Мъжките съзряват полово на възраст между десет и двадесет години, докато женски достигат зрялост на възраст от десет до единадесет години. Слоновете живеят около 80 години. Обитават гори, пасища, блата и полупустинни райони. През последните години тяхното съществуване е силно застрашено заради бракониерството. Закон забранява търговията със слонова кост.

Слоновете са високо организирани социални животни. Стадото обикновено има до десет женски и малки. Всички женски са свързани и те споделят  общ матриархат. Мъжките присъстват в групата само в размножителния сезон. Слоновете се грижат един за друг и са взаимно свързани. Смъртта на член от групата се преживява с много болка и агония. Слоновете жалят ближните си дни наред в мълчание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


7 − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.